V Poľsku sa koná Pochod živých, tisíce ľudí si pripomenú obete holokaustu

NETKY.SK • 12 Apríl 2018, 08:34 • 2 min
V Poľsku sa koná Pochod živých, tisíce ľudí si pripomenú obete holokaustu

TEL AVIV - Tisíce mladých Židov z celého sveta sa v Poľsku vo štvrtok zúčastnia každoročného Pochodu živých, pri ktorom si pripomenú pamiatku obetí holokaustu.

slovakia

left justify in out

Pochod medzi dvoma sektormi niekdajšieho najväčšieho nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau symbolizuje pochody smrti, ktoré sa na sklonku druhej svetovej vojny odohrali na mnohých miestach Európy.

 

Na čele v poradí už 30. ročníka tohto spomienkového pochodu by mal byť izraelský prezident Reuven Rivlin. Odhadovaná účasť je približne 12-tisíc ľudí. Približne trojkilometrového pochodu by sa mal zúčastniť i poľský prezident Andrzej Duda.

 

V Izraeli si pamiatku obetí holokaustu uctievajú už od stredy sériou spomienkových podujatí. Na počesť šiestim miliónom obetí sa v krajine rozozvučia sirény a ľudia budú držať dve minúty ticha. Hlavná spomienková slávnosť sa uskutoční v areáli jeruzalemského pamätníka holokaustu Jad va-šem. Zúčastní sa jej aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu. V celej krajine sú počas tejto spomienkovej udalosti zatvorené zábavné podniky i kaviarne.

 

Obete holokaustu si pripomenú i v Česku. Počas tohto spomienkového dňa sa na verejných priestranstvách, v knižniciach a v kostoloch v 16 českých mestách budú čítať mená a stručné osudy ľudí, ktorí boli pre svoj židovský alebo rómsky pôvod zabití v druhej svetovej vojne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies