V Poľsku odstraňujú dôsledky búrok, ešte 30 000 domácností je bez prúdu

NETKY.SK • 15 August 2017, 18:37 • 2 min
V Poľsku odstraňujú dôsledky búrok, ešte 30 000 domácností je bez prúdu

VARŠAVA - Približne 30.000 poľských domácností je stále bez dodávok elektrickej energie, ktoré boli prerušené v dôsledku minulotýždňových búrok.

slovakia

left justify in out

Tie si počas uplynulého víkendu vyžiadali v Poľsku celkove šesť obetí, víchrice poškodili okolo 3000 objektov a zničili asi 38.000 hektárov zalesneného územia. Zásobovanie elektrickou energiou sa darí obnoviť najpomalšie v troch vojvodstvách, Pomoranskom, Veľkopoľskom a Kujavsko-pomoranskom, informovalo dnes bezpečnostné centrum vlády vo Varšave.

 

Premiérka Beata Szydlová dnes spoločne s ministrami posúdila situáciu v búrkami postihnutých regiónoch. Tam, kde o to požiadajú samosprávy, sa do prác na odstraňovaní následkov búrok zapoja aj príslušníci poľských ozbrojených síl. Obnoveniu dodávok elektrického prúdu by mala napomôcť aj ústretovosť distributérov z iných častí krajiny. Od piatkového večera pracoval krízový štáb s prvoradým cieľom zabezpečiť ochranu životov a zdravia občanov, momentálne sa už venuje materiálnym škodám, vyplynulo zo slov Beaty Szydlovej.

 

Z informácií, ktoré zverejnili poľskí lesníci, vyplýva, že búrky zničili 7,7 milióna kubických metrov stromov na území o rozlohe 38.000 hektárov. Do týchto zalesnených lokalít je vstup prísne zakázaný a už v stredu ich pravdepodobne označia za oblasť postihnutú katastrofou. Je pravdepodobné, že odstraňovanie vyvrátených stromov, výsadba nových a obnova lesných pasáží krajiny potrvá až do roku 2019. Poľské štátne lesy sú podľa slov ich šéfa konfrontované s najväčšou prírodnou katastrofou od svojho vzniku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona