V Poľsku explodovala bomba z druhej svetovej vojny, ktorú sa snažili ženisti zneškodniť

NETKY.SK • 13 Október 2020, 20:21 • 2 min
V Poľsku explodovala bomba z druhej svetovej vojny, ktorú sa snažili ženisti zneškodniť

VARŠAVA - Britská letecká bomba z druhej svetovej vojny prezývaná Tall Boy vybuchla počas zneškodňovania na severozápade Poľska.

slovakia

left justify in out

Podľa dostupných informácii sa pri incidente nikto nezranil. Informovala o tom v utorok agentúra AP. Leteckú bombu s hmotnosťou 5,4 tony našli v septembri 2019 počas stavebných prác na hĺbení vodného kanála.

 

 

Bomba nečakane explodovala 

Z okolia jej nálezu, teda pod vodným kanálom vedúcim do prístavu v poľskom meste Štetín, v pondelok na niekoľko dní evakuovali približne 750 obyvateľov.

 

Poľskí ženisti sa snažili bombu ležiacu pod vodou zneškodniť spálením výbušnej časti, bomba však medzitým vybuchla. Hovorca ženistov Grzegorz Lewandowski povedal, že ženisti sa nachádzali v bezpečnej vzdialenosti od miesta výbuchu a pri incidente sa nikto nezranil.

 

Výbuch pocítili aj v susednom meste

Podľa Lewandowského išlo o doposiaľ najväčšiu akciu tohto druhu, akú ženisti v Poľsku vykonali. Výbuch pocítili aj obyvatelia neďalekého mesta Šwinoujšcie.

 

Bombu Tall Boy navrhol britský letecký inžinier Barnes Wallis. Britské Kráľovské letectvo ju používalo na ničenie veľkých objektov kontrolovaných nacistami.

 

Nevybuchnutú bombu ležiacu neďaleko mesta Šwinoujšcie pravdepodobne zhodili v apríli 1945 na nemecký ťažký bojový krížnik Lützow.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies