V Poľsku a Pobaltí sa začalo cvičenie NATO Saber Strike za účasti vojakov zo SR

NETKY.SK • 3 Jún 2018, 17:52 • 2 min
V Poľsku a Pobaltí sa začalo cvičenie NATO Saber Strike za účasti vojakov zo SR

VILNIUS - V Poľsku a krajinách pobaltských štátov sa dnes začali veľké vojenské cvičenia NATO pod názvom "Saber Strike". Podľa údajov ruských médií, celkovo v manévroch, ktoré sa konajú každoročne, sa zúčastní až 18 000 vojakov a 5000 jednotiek techniky z 19 štátov Severoatlantickej aliancie.

slovakia

left justify in out

Cvičenia sa zúčastnia aj slovenskí vojaci, ktorí v súčasnosti pôsobia v rámci veliteľstva Mnohonárodného zboru severovýchod v poľskom Štetíne.

 

Cvičenia budú trvať do 15. júna a sú súčasťou sérií podujatí, ktoré sú spojené spoločným plánom. Tento mesiac pod vedením NATO sa uskutoční niekoľko ďalších manévrov na hraniciach Ruska - v Litve a Baltskom mori.
     

Na jeseň tohto roka NATO vykoná v Nórsku jedno z najrozsiahlejších cvičení v posledných rokoch "Trident Juncture 2018", ktorého sa zúčastní až 45 000 vojakov.
     

V predvečer manévrov na Twitteri jednej z jednotiek pozemných síl USA sa objavila fotografia, na ktorej americkí dôstojníci  rozoberajú scenár pred veľkou mapou, kde je označená Kaliningradska oblasť červenou farbou.

 

Z toho vyplýva, že jedným z hlavných cieľov cvičení, je otestovať vstup aliančných síl, do koridoru Suwalki, ktorý predstavuje približne 100 kilometrov cezhraničnej časti Litvy a Poľska, a ktorý môže slúžiť cestou na presun vojenskej pomoci z Ruska do Kaliningradského regiónu cez Bielorusko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona