V Poľsko začali so skúmaním exhumovaných telesných pozostatkov Kaczynských

NETKY.SK • 15 November 2016, 17:30 • 2 min
V Poľsko začali so skúmaním exhumovaných telesných pozostatkov Kaczynských

VARŠAVA - Súdni lekári začali dnes v Poľsku so skúmaním exhumovaných telesných pozostatkov niekdajšieho prezidenta krajiny Lecha Kaczynského a jeho manželky Marie. Po štyri dni budú členovia medzinárodného lekárskeho tímu odoberať vzorky, aby prvý pár Poľska, ktorý prišiel o život pri havárii prezidentského špeciálu pri západoruskom Smolensku 10. apríla 2010, v piatok 18. novembra opäť pochovali do sarkofágu v kráľovskej hrobke na zámku Wawel v Krakove. Informovali o tom dnes zdroje poľskej prokuratúry.

slovakia

left justify in out

Lech Kaczynski s manželkou sú prvými z viac ako 90 obetí katastrofy, ktorých telá exhumovali v rámci nového vyšetrovania okolností, ktoré viedli k tragédii. Telesné pozostatky ďalších obetí by sa mali exhumovať do konca tohto roka.

 

Predstavitelia súčasnej poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej lídrom je brat zosnulého exprezidenta Jaroslaw Kaczynski, dúfajú, že exhumácie prinesú poznatky podporujúce ich teóriu o nešpecifikovanom útoku na prezidentské lietadlo.

 

Výsledky nového vyšetrovania by mali byť známe až v priebehu rádovo mesiacov. Paralelné pôvodné vyšetrovanie tragédie, ktoré prebiehalo v Ruskej federácii i v Poľsku, pritom možnosť útoku vylúčilo. Moskva videla za katastrofou popri nepriaznivom počasí aj pochybenia poľskej posádky, kým Varšava zodpovednosť ruských dispečerov letovej prevádzky na letisku v Smolensku.

 

Otvorený list proti plánovaným exhumáciám podpísalo viac ako 200 pozostalých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona