V Polomke si pripomenuli 5. výročie tragickej zrážky vlaku a autobusu

NETKY.SK • 22 Február 2014, 15:09 • 2 min
V Polomke si pripomenuli 5. výročie tragickej zrážky vlaku a autobusu

POLOMKA - Pri zrážke vlaku a autobusu s rekreantmi z Bánoviec nad Bebravou zahynulo dvanásť ľudí.

slovakia

left justify in out

Zádušnou svätou omšou a položením vencov si dnes v Polomke v okrese Brezno pripomenuli piate výročie tragickej zrážky vlaku s autobusom rekreantov z Bánoviec nad Bebravou. Ako pre TASR povedal bánovský primátor Marián Chovanec, zatiaľ je to stále krátky čas na to, aby sa rany zacelili. Spomienka na všetky obete nešťastia zostáva živá.

Zástupcovia mesta Bánovce nad Bebravou a obce Polomka si najskôr dvanásť obetí uctili položením vencov k pamätníku pri železničnom priecestí pred lyžiarskym strediskom Bučník. V sprievode uniformovaných príslušníkov Dobrovoľného hasičského a záchranného zboru sa presunuli do kostola na zádušnú svätú omšu. "Rany už nekrvácajú tak silno ako počas prvých dní, keď sa nešťastie stalo. Prejde však ešte veľa času, kým sa to zahojí úplne. Spomienka na našich občanov zostáva v nás a dlho, dlho bude pretrvávať," povedal Chovanec.

Pri zrážke autobusu s vlakom zahynulo 21. februára 2009 dvanásť ľudí. Ďalších vyše dvadsať utrpelo zranenia. Autobus sa na nechránenom železničnom priecestí zrazil s prichádzajúcim vlakom. Po niekoľkých mesiacoch odhalili v horehronskej obci pamätník pripomínajúci nešťastnú udalosť.

Za vinníka nehody určil súd vodiča autobusu. Odsúdili ho za to, že na železničnom priecestí nedal prednosť prichádzajúcemu vlaku. Po tragédii Železnice Slovenskej republiky nainštalovali výstražné semafory. Na ceste I/66 pribudli aj dopravné značky, ktoré upozorňujú na blízke priecestie.

"Už pred tragédiou spolupracovali dobrovoľní hasiči z Bánoviec a Polomky. S odstupom času vzťahy zosilneli a utužili sa. Bola to udalosť, ktorá otriasla tak naším mestom, ako aj obcou Polomka. Ich obyvateľov to zomklo ešte viac a pretrváva to doteraz," dodal primátor Bánoviec nad Bebravou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona