V polnočnom Londýne sa uskutočnil nácvik korunovačného sprievodu

NETKY.SK • 18 Apríl 2023, 17:30 • 2 min
V polnočnom Londýne sa uskutočnil nácvik korunovačného sprievodu

LONDÝN - Prvá skúška na korunováciu britského kráľa Karola III. sa konala v utorok skoro ráno, keď vojsko defilovalo pokojnými ulicami centra Londýna.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nácvik sa mal pôvodne začať už v pondelok o 22.00 h miestneho času (23.00 h SELČ), z neuvedených dôvodov ho posunuli o niekoľko hodín. Stovky príslušníkov armády sa následne vydali na koňoch po trase z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva, kde sa korunováciu uskutoční 6. mája. Karol III. a kráľovná manželka Kamila prejdú v slávnostnom sprievode po ulici The Mall, cez Oblúk admirality, okolo Trafalgarského námestia, po ulici Whitehall a cez Parlamentné námestie - a po obrade rovnakou trasou späť.

 

Korunovačná cesta má 2,1 kilometra, čo je približne štvrtina slávnostnej cesty kráľovnej Alžbety II. Jej veľkolepý sprievod v roku 1953 trval dve hodiny a zúčastnili sa na ňom desaťtisíce ľudí. Nový kráľovský pár sa do Westminsterského opátstva povezie v štátnom koči Diamantového jubilea, späť sa vráti v Zlatom štátnom koči. Súčasťou korunovačného sprievodu bude najväčšia vojenská slávnostná operácia za uplynulých 70 rokov, do ktorej sa zapojí viac ako 6000 mužov a žien britských ozbrojených síl z celého Spojeného kráľovstva a Spoločenstva národov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona