V podzemí Východnej šachty opäť zasahujú banskí záchranári

NETKY.SK • 25 August 2010, 07:52 • 2 min
V podzemí Východnej šachty opäť zasahujú banskí záchranári

V podzemí Východnej šachty opäť zasahujú banskí záchranári

slovakia

left justify in out

img

V podzemí Východnej šachty Bane Handlová dnes opäť musia zasahovať banskí záchranári. V jednej z banských chodieb, slúžiacej na geologický prieskum uhoľného ložiska, spozoroval revírnik zadymenie. Na preskúmanie chodby, kde pravdepodobne vznikla takzvaná zápara, spôsobená prehriatím uhlia jeho oxidáciou, povolali dve čaty, dovedna 11 banských záchranárov Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi. Informovala o tom hovorkyňa Hornitrianskych baní, a. s., Prievidza Adriana Siváková.
      Ako uviedla, ešte minulý týždeň v tejto chodbe pracovali raziči. Vzhľadom na zvýšenie teploty na pracovisku a po analýze ovzdušia kolektív razičov preventívne odvolali a razenie od 19. augusta prerušili. Potom v uvedenej chodbe už baníci robili iba opatrenia protipožiarnej prevencie, pretože bol predpoklad, že tam vzniká spomínaná zápara. To sa dnes potvrdilo.
      Likvidácia takýchto zápar je podľa slov Sivákovej súčasťou baníckej práce. V podmienkach Východnej šachty ide o pomerne častý jav, pretože sa tam nachádza veľmi kvalitné výhrevné uhlie, náchylné na samovznietenie. Zdôraznila, že táto situácia sa vôbec nedá porovnávať s tou, ktorá predchádzala tragickému výbuchu spred roka. Nemožno ju však podceňovať, pretože pri nedokonalom spaľovaní uhlia, ako v tomto prípade, vzniká nebezpečný oxid uhoľnatý a preto záchranári podľa potreby musia pracovať v kyslíkových dýchacích prístrojoch.
      Záchranári vykonávajú prieskum pracoviska a na základe poznatkov sa rozhodnú o spôsobe likvidácie záparového procesu. Na ostatných pracoviskách ťažobného úseku Handlová vo Východnej šachte prebieha normálny pracovný cyklus. Kolektívy vykonávajú práce na ťažbe, razení banských chodieb, ako aj obslužné činnosti, dodala Siváková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies