V podmorskom lese objavili vedci nové druhy baktérií

NETKY.SK • 12 Apríl 2020, 13:42 • 2 min
V podmorskom lese objavili vedci nové druhy baktérií

Prehistorický les, ktorý sa skrýva pod vodou pri brehoch americkej Alabamy, by mohol pomôcť vedcom pri vývoji nových liekov. Starobylé drevo totiž obsahuje živočíchy s dosiaľ neznámymi baktériami, ktoré by mohli poslúžiť tomuto účelu.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom televízia CNN s odvolaním sa na americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA), ktorý podporil výskum Northeastern University a University of Utah zameraný na stratený les.

 

Podmorský cyprusový les
Cyprusový les rástol pred takmer 60-tisíc rokmi na brehoch rieky pri Mexickom zálive. Keď stromy umierali a popadali, pochoval ich sediment a s nárastom morskej hladiny následne voda. Tak zostali skryté mnoho tisícročí, až kým sa oblasťou v roku 2004 prehnal hurikán Ivan a na morskom dne odhalil dávno pochované, no mimoriadne zachované, stromy. Vedci zo zmienených univerzít sa za lesom, ktorý sa nachádza v hĺbke vyše 18 metrov, potopili v decembri a zobrali z neho vzorky, ktoré podrobili výskumu v laboratóriu.

 

img

 

Vedci objavili nové baktérie
"Mali sme možnosť pozrieť sa, aké druhy organizmov využili toto nechránené staroveké drevo. Rôzne druhy živočíchov, ktoré sú v ňom pochované, a aké druhy živočíchov žili na jeho povrchu," priblížil Francisa Choi, ktorý je vedúci laboratória v Centre oceánológie pri Northeastern University. Podľa amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru vedci z dreva vytiahli viac ako 300 živočíchov a sústredili sa najmä na mäkkýše žijúce v dreve. Hoci sú tieto mäkkýše vedcom známe, baktérie z týchto tvorov žijúcich v 60-tisíc rokov starom dreve dosiaľ ešte nikto neobjavil. "Podarilo sa nám izolovať baktérie z nich a získať niektoré, s ktorými sme dosiaľ ešte nerobili, z čoho sme naozaj nadšení," vyjadrila sa výskumná profesorka lekárskej chémie Margo Haygood z University of Utah.

 

img

 

Z baktérií by sa mohli vyrábať nové lieky
Zo spomínaných mäkkýšov vedci odobrali sto kmeňov baktérií, mnoho z nich nových. V prípade 12 z nich odborníci sekvenujú DNA, aby vyhodnotili ich potenciál pre výrobu nových liekov. Už v minulosti baktérie z mäkkýšov žijúcich v dreve viedli k študovaniu minimálne jedného antibiotika ako liečiva na parazitické infekcie, tvrdí NOAA. Haygood vysvetlila, že baktérie testovali na antimikrobiálne látky a neurologickú aktivitu, čo by mohlo viesť k liečivám proti bolesti a rakovine. Do programu plánujú vedci zahrnúť aj testy na antivirotiká.

 

img

 

Baktérie by sa mohli využiť aj v ďalších oblastiach
Vedci skúmajú nové vzorky aj pre využitie v iných oblastiach okrem farmácie, ako napríklad pri výrobe papiera, textílií, potravín, krmiva pre zvieratá, čistých chemikálií a obnoviteľných palív, uvádza NOAA. Ďalšie expedície do podmorského lesa pre pandémiu nového koronavírusu pozastavili. Haygood spolu so svojím tímom podľa jej slov bude naďalej pracovať na výskume vzoriek a dúfa, že výsledky zverejnia v priebehu roka. Choi zase pracuje na obstaraní bezpilotných podvodných robotov, aby s ich pomocou les nasnímal a vytvoril jeho 3D vizualizáciu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies