V podkroví kostola v Hranovnici nazbierali tri tony netopierieho trusu

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 11:23 • 2 min
V podkroví kostola v Hranovnici nazbierali tri tony netopierieho trusu

HRANOVNICA – S približne tromi tonami netopierieho trusu si dnes museli poradiť ochranári v podkroví rímskokatolíckeho Kostola sv. Jána Krstiteľa v obci Hranovnica v Popradskom okrese.

slovakia

left justify in out

„Podkrovné priestory v tomto kostole sú významné tým, že v letnom období sa tu vyskytuje materská kolónia netopiera obyčajného. Ide o pomerne početnú kolóniu, má tristo až štyristo jedincov,“ vysvetlila Andrea Hájková, zoologička Správy Národného parku Slovenský raj. Cieľom dnešnej akcie bolo pomôcť s údržbou týchto priestorov, ktoré v takomto rozsahu neboli od trusu vyčistené zhruba dvadsať až tridsať rokov.


V podkroví hranovnického kostola sa nachádza jedno z najvýznamnejších letných sídiel netopierov v Slovenskom raji. Ochranári dnes len počas prvej polhodiny čistenia naplnili trusom viac ako dvadsiatku 25 kilových vriec. „Čistenie sa tu koná vo väčšom rozsahu po prvýkrát, priebežne tu síce boli aj menšie, ale neboli v takomto veľkom rozsahu,“ uviedla Hájková. V podkroví našli 15-centimetrové kopy trusu, v niektorých miestach dosahovali dvadsať až tridsať centimetrov.


Hranovničania si podľa miestneho kňaza Jozefa Ferneza zvykli na to, že v podkroví kostola majú netopiere. „Vnímame to, že tam máme zákonom chránené tvory, nemáme s tým problém, no v lete, keď sú horúčavy, je trošku cítiť zápach,“ povedal. Práve počas leta sú tam samičky s mláďatami. „Tie potrebujú určité klimatické podmienky a pokoj v čase, keď rodia mláďatá a následne ich vychovávajú. Tolerujú aj zvuk kostolných zvonov, neruší ich,“ vysvetlila Hájková. V zimnom období netopiere spia zimným spánkom. Podľa zoologičky žijú v tom čase v podzemných priestoroch, v jaskyniach, rôznych priepastiach i banských dielach. V podkroví hranovnického kostola tak v súčasnosti nie sú žiadne živé netopiere.


Podobné úpravy organizujú ochranári aj v iných kostoloch na Slovensku. Ako pripomenula Hájková, veľké kolónie netopierov sa nachádzajú aj v susednej obci Spišské Bystré či v Dobšinej. Ochranári plánujú čistiť aj ďalšie kostoly. Podľa Denisy Lobovej zo Spoločnosti pre ochranu netopierov, ktorá sa do dnešnej akcie rovnako zapojila, je síce v Hranovnici jedna z najväčších kolónií netopierov v Slovenskom raji, no existujú aj podkrovia, ktoré sa musia čistiť každé dva roky a je tam aj okolo tisíc samíc. Podľa ochranárov má však netopierí trus veľmi dobré využitie v záhradkách. „Je to vynikajúce hnojivo, je však veľmi koncentrované, treba ho riediť,“ vysvetlila Hájková. Aj podľa Lobovej sú netopiere užitočnými zvieratami, pomáhajú v biologickej ochrane prostredia, lovia komáre, redukujú hmyz a sú dôležitou zložkou životného prostredia i v potravinovom reťazci.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies