V Podgorici sa konala demonštrácia proti členstvu krajiny v NATO

NETKY.SK • 13 December 2015, 11:26 • 2 min
V Podgorici sa konala demonštrácia proti členstvu krajiny v NATO

PODGORICA - Asi 2000 ľudí v Podgorici, hlavnom meste Čiernej Hory, demonštrovalo proti členstvu krajiny v NATO.

slovakia

left justify in out

Demonštrácia sa uskutočnila len niekoľko dní po oficiálnom pozvaní tejto balkánskej krajiny za 29. člena Severoatlantickej aliancie.

 

Včerajšiu akciu do Podgorice zvolali proruské opozičné strany, ktoré žiadajú, aby sa v Čiernej Hore konalo referendum o jej vstupe do NATO.

 

Účastníci demonštrácie počas pochodu skandovali "Rusko! Rusko!" V rukách mali transparenty s nápismi "NATO - vrahovia!" či "Tu nie ste vítaní".

 

Na zhromaždení vystúpil bývalý prezident Momir Bulatovič, ktorý uviedol, že "NATO nás pozýva postaviť viac vojakov proti Rusku". Naliehal, že Čierna Hora sa nesmie zapojiť do boja NATO s Ruskom.

 

Rusko však už dávnejšie varovalo, že prijatie Čiernej Hory do aliancie bude škodlivé pre európsku bezpečnosť a zvýši napätie vo vzťahoch medzi Moskvou a NATO, poznamenala pred časom agentúra DPA.

 

Čierna Hora s jej vyše 600.000 obyvateľmi je v otázke svojho členstva v NATO názorovo nejednotná, okrem iného vzhľadom na tradične tesné väzby na Rusko, ale i preto, že v roku 1999 počas náletov na Juhosláviu aliancia podnikla niekoľko útokov aj na Čiernu Horu, ktorá v tom čase tvorila spoločný štát so Srbskom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies