V Plzni vyvýjajú rečové protézy pre ľudí bez hlasiviek, na ceste sú aj inteligentné okuliare

NETKY.SK • 7 September 2015, 14:17 • 2 min
V Plzni vyvýjajú rečové protézy pre ľudí bez hlasiviek, na ceste sú aj inteligentné okuliare

PLZEŇ - Myšlienka a následná realizácia rečovej protézy prišla z katedry kybernetiky, kde vyvinuli rečový syntetizér, ktorý dokáže prečítať to, čo do neho napíše, informoval rozhlas.cz. Jan Romportl, kybernetik z výskumného centra Západočeskej univerzity v Plzni, sa inšpiroval, keď ležal na ORL v Motole, kde videl ľudí, ktorým odstránili hrtan aj hlasivky, a stratili tak možnosť komunikácie.

slovakia

left justify in out

Rozhodol sa využiť prístupnú technológiu a vytvoriť hlasové protézy aby im vrátil ,,reč“. Dva týždne pred operáciu nahrajú hlasom pacienta tisíc viet, a vďaka modifikovanému algoritmu by mali byť schopní do dvoch mesiacov vytvoriť rozsiahly hlasový zásobník do tabletu. Romportl avizoval, že v budúcnosti plánujú vynájsť aj nový spôsob ovládania, ktorý by vychádzal z artikulácie úst.

 

V Plzni sa venujú aj oblasti myšlienkových poznávacích schopností človeka. V pozornosti sú aj takzvané múdre okuliare - smart glasses, podobné zámeru Google Glass. Múdre okuliare majú fungovať ako osobný asistent. Keď sa pripoja k telu, budú jedincovi pomáhať ako ,,pravá ruka“, upozornia vás na veci či udalosti, na ktoré zabudnete.

 

S novinkami sú vždy spojené otázky s bezpečnosťou. Dali by sa tieto okuliare zneužívať na špehovanie? Romportl vysvetlil, že ochranu citlivých údajov sa výskumníci snažia riešiť v teoretickej časti projektu, ktorý integruje Západočeská univerzita s Národným ústavom duševného zdravia, na ktorom sa podieľajú psychológovia, psychiatri, ale aj dve norske univerzity, ktoré skúmajú oblasť bioetiky a vplyv techniky na človeka. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona