V Plzni bude pamätník, pripomínajúci ľudí, ktorí ušli z pohraničia pred Nemcami

NETKY.SK • 28 September 2014, 08:45 • 2 min
V Plzni bude pamätník, pripomínajúci ľudí, ktorí ušli z pohraničia pred Nemcami

PRAHA/PLZEŇ - Pamätník niekdajším občanom Československa, ktorí ušli na jeseň 1938 z československo-nemeckého pohraničia pred Nemcami, by do konca roka mali postaviť na kraji západočeskej Plzne. Základný kameň tam slávnostne odhalili v piatok, informoval internetový server Novinky.cz. a denník Právo.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol Stanislav Bukovský z plzenskej organizácie Českého zväzu bojovníkov za slobodu, pôjde o prvý pamätník svojho druhu na území ČR, ktorý by mal byť odhalený v septembri budúceho roka.
      

"Myslíme si, že to bola významná udalosť v našich dejinách, ale máme pocit, že sa na ňu trocha zabúda. A my nechceme, aby upadla do zabudnutia. O odsune Nemcov sa pritom diskutuje, v Nemecku im dokonca postavili veľký pamätník," cituje server Bukovského.
      

V Plzni vyrastie tri metre vysoký obelisk, zložený z troch kvádrov vytesaných z pieskovca. Popri nápise pripomínajúcom vyhnanie miestneho obyvateľstva bude na ňom reliéf českých krajín pred mníchovskou dohodou a po nej.
      

Pozemok na pamätník poskytlo mesto, financie na náklady, ktoré by nemali prevýšiť 600.000 Kč prisľúbil kraj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona