V platobnej disciplíne Slováci zaostávajú

NETKY.SK • 19 December 2014, 12:53 • 2 min
V platobnej disciplíne Slováci zaostávajú

BRATISLAVA - Platobná disciplína je na Slovensku horšia ako celoeurópsky priemer.

slovakia

left justify in out

V uhrádzaní faktúr sme dokonca horší ako Rusi, či Maďari a pod priemerom sme aj v celom regióne východnej Európy. Tvrdí to spoločnosť EOS na základe výsledkov jej štúdie European Payment Practices za rok 2014. Tá vychádzala z prieskumu TNS Infratest, ktorý oslovil 2 600 respondentov na riadiacich pozíciách v 12 európskych krajinách.

 

Podľa výsledkov prieskumu Slováci uhradili v danom finančnom roku načas 71 % svojich pohľadávok. O niečo lepšie sú na tom spomínané Rusko a Maďarsko, v ktorých tento podiel predstavuje 74 %. V rámci sledovaných krajín v regióne východnej Európy, teda ešte Poľska, Rumunska, Bulharska a Grécka, dosiahol priemer uhradených faktúr načas 72 %. V západnej Európe boli ešte disciplinovanejší, keď bolo načas splatených až 78 % pohľadávok. Celoeurópsky priemer tak podľa prieskumu dosiahol 75 %. Vôbec najdôslednejší v platení sú Nemci s podielom 83 % a Francúzi s 80 %. Tieto údaje pritom zahŕňajú tak uhrádzanie faktúr medzi podnikmi navzájom ako aj platby spotrebiteľov. 

 

Najčastejším dôvodom pre neplnenie svojich záväzkov v spotrebiteľskom segmente bola na Slovensku podľa štúdie nezamestnanosť s podielom 35 %. Nasledoval momentálny výpadok peňažných prostriedkov a zábudlivosť s rovnakým podielom 33 %. Pri vzťahoch medzi podnikmi navzájom bolo hlavnou príčinou neplatenia načas momentálny nedostatok finančných zdrojov, čo uviedlo až 45 % respondentov. Neuhradené platby od vlastných zákazníkov, teda druhotná platobná neschopnosť, bola dôvodom neuhradenia záväzkov v takmer tretine prípadov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies