V platení faktúr sú Slováci stále pod európskym priemerom

NETKY.SK • 23 September 2015, 17:09 • 2 min
V platení faktúr sú Slováci stále pod európskym priemerom

BRATISLAVA - Platobná morálka v Európe sa zlepšila.

slovakia

left justify in out

Kým minulý rok bolo v západoeurópskych krajinách neskoro zaplatených alebo vôbec nezaplatených 24 % faktúr, tento rok je to 20 %. Štáty východnej Európy zaznamenali zlepšenie z 29 % na 26 %. Vyplýva to z reprezentatívnej štúdie EOS "European Payment Practices", zostavenej z odpovedí 2 800 respondentov v trinástich európskych krajinách. Ako uvádza štúdia, Slovensko sa oproti minulému roku síce zlepšilo, no i tak skončilo pod európskym priemerom.


Faktúry platí načas 74 % slovenských zákazníkov, v minulom roku to bolo 71 %. Slováci sú tak v platení faktúr na úrovni Ruska a Grécka. Susedné krajiny Maďarsko a Poľsko zaznamenali podľa prieskumu 77- až 78-percentnú disciplinovanosť. Slovensko dosiahlo zlepšenie v podiele nevymožiteľných pohľadávok, ktorý oproti minulému roku klesol zo 6 % na polovicu. Západné krajiny ako Veľká Británia, Španielsko, Francúzsko, Rakúsko, Belgicko a Nemecko majú stále lepšiu platobnú disciplínu ako krajiny východnej Európy - Poľsko, Slovensko, Rusko, Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko a Grécko. Za rok 2015 má Západ 81-percentný podiel prijatých platieb v stanovenej lehote, východ len 75 percent


Ako ďalej vyplýva z prieskumu, v podnikovom segmente sa takisto znižujú termíny splatnosti faktúr. V celej Európe tento údaj klesol oproti minulému roku o štyri dni na 38 dní. Slovensko zaregistrovalo len miernu zmenu, z minuloročných 41 dní na súčasných 40. Najviac sa v tejto oblasti zlepšilo Španielsko, ktoré znížilo dobu splatnosti o 19 dní na dnešnú úroveň 45 dní.


Pri manažmente pohľadávok v Európe prevláda podľa prieskumu trend spolupráce s externými spoločnosťami. Najväčší podiel spolupráce s odborníkmi na vymáhanie pohľadávok evidujú západné krajiny, v rozmedzí od 45 do 52 percent. Východ podstatne menej spolupracuje s externými firmami, jednou z výnimiek je Slovensko, ktoré dosiahlo prvenstvo s podielom 46 %.


Spoločnosť EOS Grop, ktorá realizovala prieskum, sa venuje medzinárodnému poskytovaniu finančných služieb. Jej hlavnou činnosťou je správa a manažment pohľadávok v sektore bankovníctva, poisťovníctva, služieb, telekomunikácií a IT.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies