V pivnici FIFA našli pôvodný podstavec trofeje majstrov sveta

NETKY.SK • 13 Január 2015, 14:12 • 2 min
V pivnici FIFA našli pôvodný podstavec trofeje majstrov sveta

ZÜRICH - Pracovníci pripravovaného Múzea svetového futbalu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) našli časť pôvodnej trofeje pre majstrov sveta, ktorú v budúcnosti vystavia.

slovakia

left justify in out

Vlani v decembri objavil jeden zo zamestnancov podstavec Trofeje Julesa Rimeta pri upratovaní pivničných priestorov sídla FIFA. "Akoby sme našli egyptskú múmiu," priznal kreatívny riaditeľ múzea David Ausseil.

 

Podstavec je vysoký desať centimetrov, má osem hrán a je vytvorený z polodrahokamu lazurit. Do časti trofeje sú vyrytí prví štyria majstri sveta - za roky 1930 a 1950 Uruguajcov a 1934 a 1938 Talianov. Pred šampionátom 1954 vo Švajčiarsku dostala Trofej Julesa Rimeta nový podstavec. Zlatý pohár v roku 1970 získala do svojho vlastníctva po treťom triumfe Brazília, v roku 1983 ju niekto ukradol a už sa nikdy nenašla. 

 

Múzeum svetového futbalu FIFA plánujú otvoriť v Zürichu v marci 2016. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies