V Piešťanoch si pripomenú zakladateľa kúpeľov Ľ. Wintera

NETKY.SK • 28 Október 2022, 10:00 • 2 min
V Piešťanoch si pripomenú zakladateľa kúpeľov Ľ. Wintera

PIEŠŤANY - Večer venovaný budovateľovi piešťanských kúpeľov Ľudovítovi Winterovi pripravili na štvrtok v kultúrno-vzdelávacom centre Elektrárňa Piešťany.

slovakia

left justify in out

 Informovala o tom riaditeľka Katarína Hallová. "Je to večer zložený z viacerých častí, v úvode od 18. hodiny pozveme znovu verejnosť na komentované prehliadky Piešťany očami Wintera, ktoré mám pod palcom Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj zážitkov," uviedla. Pripravené je aj uvedenie slovenského prekladu knihy pre deti Prázdniny s Winterom, ktorú napísala Ágnes Mánya Benyovszky. Hlavným ťahákom podľa Hallovej je nielen koncert Preẞburger Klezmer Band, ale aj následné premietanie dokumentu režiséra Dušana Trančíka Optimista. Snímka z roku 2008 približuje neľahký osud Wintera, divákov skraja zavedie do 19. storočia, keď sa v hlave židovského chlapca zrodila myšlienka premeniť minerálne pramene v Piešťanoch na svetoznáme kúpele s patričnou mondénnosťou a eleganciou. "Dokument sme naposledy premietali v roku 2019 pri odhaľovaní Winterovej sochy na Kolonádovom moste, no odvtedy sme stále registrovali záujem divákov oň," dodala Hallová. Partnerom podujatia sú občianske združenie ProWinter, Trnavský kraj zážitkov a Šaliansky klub mladých (SIK). Winter sa v Piešťanoch zaslúžil o výstavbu viacerých významných budov, najznámejšie sú Robotnícka nemocnica, Kursalon, Františkove kúpele, Ensana Pro Patria, Ensana liečebný ústav Thermia Palace s kúpeľmi Irma či Kolonádový most. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies