V Piešťanoch sa dnes začína 11. ročník filmového festivalu Cinematik

NETKY.SK • 13 September 2016, 12:33 • 2 min
V Piešťanoch sa dnes začína 11. ročník filmového festivalu Cinematik

PIEŠťANY – V Piešťanoch sa dnes začína 11. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Do nedele 18. septembra jeho návštevníci budú môcť vidieť 91 filmov, z toho 78 dlhometrážnych a 13 stredo- a krátkometrážnych titulov.

slovakia

left justify in out

Úvodným premietaním je film Woodyho Allena Café Society v Dome umenia. Okrem neho budú milovníkom filmov k dispozícii aj filmové sály v kine Fontána, Kinoklube, kine Kúpele, v priestore Žiwell a novým je aj Bažant Kinematograf so spolu 1100 miestami. V ponuke 13 sekcií Cinematiku je 47 celovečerných filmov, ktoré neboli na Slovensku v kinodistribúcii a takmer štyri desiatky snímok premietne v slovenskej premiére.

 

V hlavnej súťažnej sekcii Meeting Point Europe súťaží desať filmov, o zaradení ktorých rozhodla porota európskych filmových kritikov. V súťažnej sekcii slovenských dokumentárnych filmov Cinematik.doc je šesť snímok, už dnes o 17.00 h diváci uvidia Čakáreň režiséra Pala Korca, nasledovať budú v ďalších dňoch Okhwan na ceste za slobodou Mareka Mackoviča, Sloboda pod nákladom Pavla Barabáša, 5 October  Martina Kollára, Zem, ktorá hľadá svoje nebo Erika Prausa a Para nad riekou autorskej dvojice Robert Kirchhoff - Filip Remunda. 

 

Tohtoročný Cinematik sa bude venovať v zvýšenej miere nemeckej kinematografii v sekcii Nemecko pod lupou: Rozlúčka so včerajškom. Sekcia Rešpekt je venovaná významnému nemeckému režisérovi Wimovi Wendersovi, kam je zaradených jedenásť jeho filmov. Obe sa uskutočnia v spolupráci s Goetheho inštitútom v Bratislave. Ďalšími sekciami sú Cinematik Jr., Čo dom dal, Eye On Films, Klasiky americkej animovanej komédie, Za hranicou kultu a sekcia Zvláštne uvedenie je určená tým filmom, ktoré sa podľa organizátorov nedali zaradiť do žiadnej sekcie.

 

V stredu 14. septembra sa v rámci Cinematiku uskutoční stretnutie distribútorov postsocialistických krajín. Za okrúhlym stolom budú filmoví distribútori z Českej republiky, Poľska, Rumunska a Slovenska diskutovať o tom, akú funkciu plní v súčasnom filmovom priemysle filmová distribúcia a akým výzvam čelí v digitálnej ére. Hlavným partnerom stretnutia je francúzska spoločnosť Wide Management a jej iniciatíva Eye on Films, MFF Cinematik je jedným z 51 svetových filmových festivalov, ktoré sú jej členmi. Cinematik bude ako každý rok žiť bohatým sprievodným programom.

 

Festival organizuje Cinematik, s.r.o. Jeho čestnou predsedníčkou je herečka Božidara Turzonovová, umeleckým riaditeľom je Vladimír Štric a výkonným riaditeľom Tomáš Klenovský. Podujatie podporuje Audiovizuálny fond SR. Spoluorganizátormi sú mesto Piešťany a Lúčnica, ktorej Dom umenia je organizačnou zložkou. Informoval PR festivalu Peter Konečný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona