V piatok vzbĺkne slovenský olympijský oheň, v nedeľu štart štafety

NETKY.SK • 27 Marec 2012, 13:59 • 2 min
V piatok vzbĺkne slovenský olympijský oheň, v nedeľu štart štafety

V piatok vzbĺkne slovenský olympijský oheň, v nedeľu štart štafety

slovakia

left justify in out

img

Slovenský olympijský výbor (SOV) koncom týždňa odštartuje reťaz podujatí, ktoré upriamia pozornosť verejnosti smerom k blížiacim sa olympijským hrám a sú súčasťou Posolstva Slovenska Hrám XXX. olympiády Londýn 2012. Celoslovenská štafeta s olympijským ohňom s týmto názvom a s mottom "Sme jeden tím" odštartuje v nedeľu.
      Ako informuje portál olympic.sk, všetky tohtotýždňové podujatia SOV sa odohrajú na námestí Gallerie Eurovea v Bratislave a sú prepletené s akciami, ktoré sa v rovnakých dňoch konajú v rámci Bratislavského mestského maratónu.
      Celá séria akcií odštartuje už v piatok 30. marca, keď sa od 18.00 do 19.00 h bude konať slávnostné zapálenie slovenského olympijského ohňa, ktorý potom od 1. apríla až do 23. júna 2012 ponesie štafeta cez celú krajinu.
      Na slávnostnom akte bude prítomný najstarší olympionik žijúci na Slovensku, legenda rýchlostnej kanoistiky Jan Matocha, ktorý štartoval už na OH v Londýne v roku 1948. Chýbať nebudú ani súčasní športovci, ktorí sa pripravujú na tohtoročné jubilejné hry v Londýne – strelkyňa Danka Barteková a gymnasta Samuel Piasecký. Obaja sú zároveň tváre kampane "Sme jeden tím". Prítomní budú aj účastníci jedného z modulov medzinárodného olympijského vzdelávacieho programu MEMOS, ktorý za účasti frekventantov z množstva krajín vyvrcholí v Bratislave po týždňovej výučbe v nedeľu.
      Návštevníci si na námestí Gallerie Eurovea budú môcť na účinkujúcich prezrieť oficiálne oblečenie slovenskej výpravy, ktoré si môžu zakúpiť v sieti predajní Alpine Pro. Okrem toho si naživo vypočujú olympijský song od skupiny Mukatado "Všetko sa dá".
      Slovenský olympijský oheň zapália pri ceremoniáli odlišnom od tradičného zapaľovania ohňa pre OH. Zatiaľ čo pred ruinami Hérinho chrámu v gréckej Olympii využívajú na zapálenie ohňa slnečné lúče a veľkú šošovku (londýnsky oheň tak zapália 10. mája), na Slovensku bude na tento účel využitý novší fyzikálny vynález.
      O deň neskôr sa od 11. h na námestí Gallerie Eurovea uskutočnia detské behy v rámci Bratislavského mestského maratónu. Budú ich patrónovať poprední slovenskí olympionici, ktorí budú odovzdávať ceny. Následne sa zúčastnia aj na autogramiáde.
      V nedeľu 1. apríla o 10.00 h zarovno s Bratislavským mestským maratónom odštartuje olympijská štafeta. Na bratislavskom úseku pobežia viacerí slovenskí olympionici z minulosti aj súčasnosti – napríklad zjazdárka Janka Gantnerová, hádzanárka Janka Stašová, šermiarka Katarína Ráczová, tenistka Karin Cíleková-Habšudová, vodný slalomár Juraj Minčík, vzpierač a bobista Martin Tešovič, chodec Matej Tóth, bobista Milan Jagnešák, i ďalší známi športovci – volejbalista Ľubor Halanda (dnes prezident SVF a viceprezident SOV pre letné športy), vodní slalomári Ladislav a Peter Škantárovci, atlétky Renáta Medgyesová a Mária Czaková, ale aj primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, ktorý bude prvým bežcom štafety, britská veľvyslankyňa na Slovensku Susannah Montgomeryová, či viacerí olympijskí funkcionári. Poslednou bežkyňou štafety v Bratislave bude bronzová medailistka v skoku do diaľky z OH 1972 v Mníchove Eva Šuranová, ktorá pochodeň približne o 11:45 h odovzdá primátorovi Šamorína Gabrielovi Bárdosovi. Ohňové posolstvo následne prebrázdi prakticky celé Slovensko a 23. júna, keď sa celosvetovo tradične slávi Olympijský deň, vyvrcholí štafeta návratom do Bratislavy.
      "Slovenskú olympijskú štafetu sme po prvý raz spustili pred OH 2004 v Aténach. Samých nás prekvapil veľký ohlas, ktorý tento projekt vtedy vyvolal v mestách i obciach. My všetci sme sa len učili, ako by to malo vyzerať, ale prijatie verejnosťou bolo dosť silné. Preto sme sa rozhodli pred OH v Londýne – teda znovu v Európe – štafetu zopakovať. Jednak tým chceme upriamiť pozornosť na blížiace sa hry. Ďalej chceme motivovať hlavne deti a mládež na Slovensku, aby si uvedomili, že olympizmus a šport patria k životu a skrášľujú ho. No a napokon chceme prezentovať celú šírku aktivít, ktoré dlhodobo zastrešuje Slovenský olympijský výbor. Ťažisko štafety bude v regiónoch, kde olympijské kluby v čase pobytu štafety na 'ich pôde' pripravujú množstvo podujatí. Teším sa na to, čím všetkým nás prekvapia. Účastníkom štafety umožníme nielen bežať, ale môžu využiť aj všetky dostupné prepravné prostriedky – bicykle, kolieskové korčule i kolieskové lyže, a podobne," povedal pre olympic.sk prezident SOV František Chmelár.
      Program olympijskej štafety (uvedené mesto znamená etapové centrum, v okolí ktorého sa bude štafeta pohybovať): 1. apríla štart v Bratislave, 3.– 4. apríla Dunajská Streda, 6.–8. Nové Zámky, 10.–12. Nitra, 13.–15. Prievidza, 17. Čičmany, 18.–19. Martin, 20.–22. Banská Bystrica, 24.–26. Šahy, 27.–29. Lučenec, 4.–6. mája Košice, 7. Michalovce, 8.–10. Prešov, 11.–13. Spišská Nová Ves, 15.–17. Poprad a Vysoké Tatry, 18.–20. Liptovský Mikuláš, 22.– 24. Čadca, 1.–3. júna Žilina, 5.–9. Trenčín, 12.–14. Piešťany, 15.–21. Trnava, 23. júna cieľ v Bratislave.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies