V piatok šláger na San Sire, navyše pri jubileu trénera Löwa

NETKY.SK • 14 November 2013, 12:35 • 2 min
V piatok šláger na San Sire, navyše pri jubileu trénera Löwa

MILÁNO - Okrem zápasu slovenskej futbalovej reprezentácie vo Vroclave s domácim Poľskom (výkop je o 20.45 h) sa v stanovenom asociačnom termíne uskutočnia aj ďalšie medzištátne prípravné stretnutia.

slovakia

left justify in out

Z vybraných piatkových súbojov bude šlágrom nepochybne ten v Miláne, v ktorom domáce Taliansko privíta na San Sire Nemecko. V tomto zápase dvoch už istých účastníkov budúcoročného svetového šampionátu v Brazílii, ktorí získali dovedna až sedem trofejí na MS, sa pokúsia Nemci (tituly si vybojovali v rokoch 1954, 1974 a 1990) revanšovať za vlaňajšiu júnovú semifinálovú prehru vo Varšave 1:2 v semifinále majstrovstiev Európy. Navyše, hráči by chceli urobiť radosť svojmu trénerovi Joachimovi Löwovi, na ktorého čaká jubilejný 100. zápas na lavičke nemeckej reprezentácie. "Jogi" prevzal "Nationalelf" po MS 2006 a jeho zverenci dosiahli pod taktovkou tohto trénera výbornú bilanciu (68 víťazstiev - 16 remíz - 15 prehier). "Reprezentácia Talianska sa vo všeobecnosti vyznačuje futbalovou chytrosťou a veľkou efektivitou. Náš piatkový protivník predstavuje absolútnu špičku v taktike, ktorú prezentuje na hracej ploche," citoval portál goal.com slová 53-ročného Löwa. Rodák zo Schönau sa vyjadril aj na tému svojho jubilea. "Stovka na lavičke reprezentácie Nemecka je pekná. Mohli sme si vybrať aj súpera, nad ktorým by sme hravo zvíťazili. My sme však chceli náročného protivníka, Talianov sme si doslova želali. Iba proti kvalitným tímom môžeme ďalej napredovať, v utorok 19. novembra nastúpime aj proti ďalšej futbalovej veľmoci - Anglicku," doplnil J. Löw. Nemecký lodivod sa však bude musieť v Miláne zaobísť bez stopéra Arsenalu Pera Mertesackera (chrípka) a 35-ročného útočníka Lazia Rím Miroslava Kloseho, ktorý má problémy s ramenom. 

Štvornásobní svetoví šampióni Taliani (primát získali v rokoch 1934, 1938, 1982, 2006) absolvujú za štyri dni tiež dve prípravné stretnutia, okrem spomenutého domáceho zápasu s Nemcami si v pondelok 18. novembra na "neutrálnej" pôde v Londýne zmerajú sily s Nigérijčanmi. "Tieto duely budú aj o tom, aby som si urobil obraz o súčasnej výkonnosti hráčov. Väčšina z nich je veľmi motivovaná a chce dokázať, že môže byť súčasťou záverečnej nominácie na budúcoročné majstrovstvá sveta v Brazílii. V hlave mám mená približne 35 futbalistov na šampionát, definitíva však zatiaľ určite nepadla," uviedol 56-ročný kouč Talianska Cesare Prandelli a doplnil: "Mám predstavu, akým systémom chceme hrať. Do mužstva na MS 2014 zoberiem takých hráčov, ktorí to pochopia najlepšie." 

Futbalisti Česka, ktorí takisto ako Slováci neprešli kvalifikačným sitom a nebudú hrať na svetovom šampionáte v Brazílii, privítajú v piatkovom prípravnom stretnutí v Olomouci výber Kanady. V nominácii trénera Josefa Pešiceho, ktorý prevzal národný tím ČR po abdikácii Michala Bíleka, sa objavil iba jediný nováčik - 23-ročný Josef Šural z Liberca. Pritom Česi sa už môžu postupne pripravovať na kvalifikáciu ME 2016. "Nemôžem predsa postaviť jedenásť nováčikov. Musí sa to priebežne doplniť. Mladíci potrebujú vedľa seba skúsených vodcov. Za našich čias sme sa aj my učili od veľkých hráčov," citoval iDnes.cz slová J. Pešiceho, ktorý má k dispozícii aj brankára Petra Čecha. Tridsaťjedenročný gólman FC Chelsea si dosiaľ pripísal už 105 štartov za A-tím. "Keby dal tréner príležitosť iba mladým futbalistom, novicom a neuspeli by, tak by sa ešte zvýšil tlak na naše národné mužstvo. A to si nikto nepraje," uviedol P. Čech. "Rozprával som sa s ním. Povedal mi, že chce chytať. Ja to, samozrejme, rešpektujem. Keby som Petra posadil na lavičku náhradníkov, tak by bolo lepšie nepozvať ho vôbec na zraz. Nemalo by to význam," vyjadril sa kormidelník Česka Pešice a pred duelom s Kanadou dodal: "Na druhej strane určite dáme väčšiu šancu i tým chlapcom, ktorí dosiaľ dostali možnosť takpovediac na päť minút." 

Taliansky lodivod ruskej futbalovej reprezentácie Fabio Capello, ktorý priviedol hráčov na úkor Portugalska k priamemu postupu na budúcoročné majstrovstvá sveta (Rusko bude na MS štartovať po dvanástich rokoch, chýbalo v Nemecku 2006 i v JAR 2010, pozn.), nastúpi v blížiacich sa dvoch medzištátnych dueloch v Dubaji najskôr v piatok proti Srbsku a potom v utorok proti Kórejskej republike. V 23-člennom kádri skúseného 67-ročného Capella na tieto dva zápasy v Spojených arabských emirátoch chýba ofenzívny stredopoliar Zenitu Petrohrad Andrej Aršavin. "Som otvorený príchodom hráčov do národného mužstva. Andrej je skvelý futbalista, ale potrebuje najmä pravidelne hrať v klube," vyjadril sa kouč "zbornej" na adresu 32-ročného Aršavina, ktorý sa po úspešnej anabáze v londýnskom Arsenale vrátil do svojej domoviny a spomenutého Zenitu. Bývalý kapitán ruskej reprezentácie odohral za ňu 75 duelov a strelil 17 gólov, v drese petrohradského klubu dosiahol v 13 dueloch bilanciu dva góly a päť asistencií. "Nomináciu na svetový šampionát oznámim až na konci tejto sezóny, aj pre Andreja je preto ešte dostatok času ukázať sa," dodal Fabio Capello. 

Z ďalších piatkových medzištátnych prípravných stretnutí možno očakávať zaujímavé konfrontácie napríklad v severskom derby Dánsko - Nórsko či v londýnskom súboji dvoch istých účastníkov MS 2014 Anglicka a Čile. 

Program vybraných novembrových medzištátnych prípravných zápasov vo futbale (časy sú SEČ): 

Piatok 15. novembra: 
Kórejská republika - Švajčiarsko (Soul, 12.00) 
Česko - Kanada (Olomouc, 17.00) 
Bielorusko - Albánsko (Antalya/Tur., 17.00) 
Rusko - Srbsko (Dubaj/SAE, 17.30) 
Estónsko - Azerbajdžan (Tallinn, 17.45) 
Dánsko - Nórsko (Herning, 19.00) 
Turecko - Severné Írsko (Adana, 20.00) 
Taliansko - Nemecko (Miláno, 20.45) 
Poľsko - Slovensko (Vroclav, 20.45) 
Írsko - Lotyšsko (Dublin, 20.45) 
Anglicko - Čile (Londýn, 21.00) 
Škótsko - USA (Glasgow, 21.05) 
Ekvádor - Argentína (New Jersey/USA, už v sobotu 2.00) 

Sobota 16. novembra: 
Holandsko - Japonsko (Genk/Belg, 13.15) 
Wales - Fínsko (Cardiff, 19.00) 
Rovníková Guinea - Španielsko (Malabo, 22.00) 
Honduras - Brazília (Miami/USA, už v nedeľu ráno 1.30) 

Nedeľa 17. novembra: 
Luxembursko - Čierna Hora (Luxemburg, 19.00) 

Pondelok 18. novembra: 
Taliansko - Nigéria (Londýn/Angl., 20.45) 
Moldavsko - Litva (Kišiňov, 18.00) 
Argentína - Bosna a Hercegovina (St. Louis/USA, už v utorok 2.30) 

Utorok 19. novembra: 
Rusko - Kórejská republika (Dubaj/SAE, 15.00) 
Slovinsko - Kanada (Celje, 18.00) 
Lichtenštajnsko - Estónsko (Vaduz, 19.00) 
Nórsko - Škótsko (Molde, 19.00) 
Turecko - Bielorusko (Mersin, 19.00) 
Gibraltár - Slovensko (Algarve/Portug., 19.30) 
JAR - Španielsko (Johannesburg, 20.00) 
Holandsko - Kolumbia (Amsterdam, 20.30) 
Poľsko - Írsko (Poznaň, 20.45) 
Rakúsko - USA (Viedeň, 20.45) 
Anglicko - Nemecko (Londýn, 21.00) 
Belgicko - Japonsko (Brusel, 21.00) 
Brazília - Čile (Toronto/Kan., už v stredu 2.00) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies