V piatok sa začnú Bratislavské korunovačné dni, chystajú prekvapenia

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 16:48 • 2 min
V piatok sa začnú Bratislavské korunovačné dni, chystajú prekvapenia

BRATISLAVA – Pri príležitosti 300. výročia narodenia rakúsko-uhorskej panovníčky Márie Terézie organizuje hlavné mesto SR Bratislava Bratislavské korunovačné dni. Kultúrne podujatie bude celý týždeň od piatka 9. júna do soboty 17. júna na rôznych miestach v meste. Návštevníkom ponúknu tematické prechádzky Bratislavou, Festival Frankovky modrej, spev, tanec, hudbu i umenie. O programe Bratislavských korunovačných dní na dnešnej tlačovej konferencii v bratislavskom Primaciálnom paláci informovali primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a námestníčka primátora Iveta Plšeková.

slovakia

left justify in out

Bratislavské korunovačné dni sa začnú v piatok slávnosťou Frankovky modrej. Na Primaciálnom námestí bude ochutnávka vín vrátane frankovky, ktorú mala Mária Terézia rada. Oficiálny program sa začne v sobotu 10. júna o 14:00 na Rudnayovom námestí, pre ľudí pripravili tematickú prechádzku.

 

Pre milovníkov histórie zas v utorok 13. júna organizujú Deň otvorených dverí v Archíve mesta Bratislavy alebo 1000 rokov architektúry na nádvorí Starej radnice. V piatok 16. júna o 18:00 bude v Dóme sv. Martina svätá omša pri príležitosti 300. výročia narodenia Márie Terézie. Informácie o celom programe nájdu záujemcovia na internetových stránkach www.bratislava.sk a www.visitbratislava.com

V Bratislave budú koncom júna aj Korunovačné slávnosti. Tie organizuje Občianske združenie Korunovačná Bratislava na čele s Milanom Vetríkom, ktorému sa nepáči, že mesto organizuje korunovačné aktivity týždeň pred jeho podujatím. Občianske združenie Korunovačná Bratislava na svojej webovej stránke https://www.korunovacie.sk/tlacovka.xhtml uvádza, že mesto Bratislava si má korunovačné aktivity riešiť cez svoje Kultúrne leto.

 

„My sme vytvorili úplne nový koncept Bratislavských korunovačných dní. Vytvorili sme sériu podujatí, väčšinu podujatí budeme aj opakovať, aby ich ľudia stihli,“ spomenula dnes pred novinármi námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková s tým, že to nie sú rovnaké podujatia ako na Korunovačných slávnostiach. „Budeme robiť víkend otvorených parkov a záhrad, výstavy, hudobné podujatia, semináre s odborníkmi,“ dodala námestníčka.

Mária Terézia bola uhorská a česká kráľovná z rodu Habsburgovcov. Narodila sa 13. mája 1717 vo Viedni, kde aj 29. novembra 1780 zomrela. Bola to jediná žena, ktorá vládla na českom tróne. Korunovali ju v roku 1741 v Bratislave a v roku 1743 v Prahe. Bola manželkou Františka I. Lotrinského, s ktorým mala šestnásť detí. Mária Terézia sa pričinila o ekonomické a školské reformy, podporovala obchod a rozvoj poľnohospodárstva a zreorganizovala armádu.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies