V piatok prichádza na Tour de France ďalší extrém: 101-kilometrová trasa má tri strmé stúpania

NETKY.SK • 14 Júl 2017, 08:24 • 2 min
V piatok prichádza na Tour de France ďalší extrém: 101-kilometrová trasa má tri strmé stúpania

SAINT GIRONS - Vo štvrtok vyše dvestokilometrová porcia kilometrov v horách a v piatok zasa jedna z najkratších etáp v histórii, cyklistická Tour de France sa v Pyrenejach ponorila do kontrastov.

slovakia

left justify in out

Zdá sa však, že výrazne získala na dramatickosti. Brit Christopher Froome (Sky) v cieľovom stúpaní na Peyragudes prišiel o auru neporaziteľného šampióna a Talian Fabio Aru (Astana) sa obliekol do žltého trička lídra pretekov. Odstupy sú zatiaľ minimálne, čo sa však môže už v piatok zmeniť.

Trinásta etapa zo Saint Girons do Foix meria iba 101 km, ale na jej trase budú tri strmé stúpania I. kategórie. Očakáva sa nielen pokračovanie boja o bodkovaný dres lídra vrchárskej súťaže, ale aj útoky adeptov pre celkovú klasifikáciu. Cyklisti po štarte v Saint Girons zamieria na juh smerom k španielskym hraniciam a už po 13 km absolvujú rýchlostnú previerku v Seix. Potom to už bude viac-menej iba hore-dolu.

 

Po 31 km dosiahnu vrchol Col de Latrape (1110 m), 6 km dlhého stúpania s priemerom 7,3%. Nasledovať bude zjazd až do Aulus Les Bains (750) a potom ďalšia "jednotková" prémia na Col d’Agnes s výjazdom do výšky 1570 m. Stúpanie dlhé 10 km bude mať priemer 8,2%. To sa už cyklisti stočia na severovýchod, aby zakúsili náročnosť Mur de Péguère (1375 m, dĺžka 9,3 km, sklon 7,9%, maximum 18%). Vrchol tohto stúpania bude na 74. km, potom sa pôjde už len z kopca do cieľa vo Foix. Ak bude vtedy na čele kvalitný "zjazdár", bude mať veľkú šancu na víťazstvo v etape.

"Najprv si vychutnám zisk žltého dresu a až potom sa začnem zaoberať piatkovou etapou. Bude to len 101 km, ale poriadne nebezpečných. Očakávam ďalší ťažký deň v horách," uviedol ešte vo štvrtok večer Fabio Aru, nový líder celkovej klasifikácie na TdF 2017. "Je pred nami najkratšia etapa na Tour odvtedy, čo sa zaviedlo pravidlo o maximálne jednej etape v jeden deň pretekov. Málo kilometrov však neznamená málo muziky. Očakávam vzrušujúce divadlo, nástupy od začiatku až do konca a pravý boj o celkové poradie," uviedol Scott Sunderland, austrálsky expert webu Cyclingnews.

Trinásta etapa bude mať ešte jeden rozmer. Jazdiť sa bude v Deň dobytia Bastily, najväčšieho francúzskeho sviatku. Na trase sa očakáva množstvo sprievodných akcií a útoky domácich cyklistov. Ak by sa skvelému vrchárovi Romainovi Bardetovi po štvrtkovom triumfe podarilo zvíťaziť aj v piatok, Francúzi by ho možno vyhlásili za národného hrdinu.

Piatková etapa má začiatok o 14.45 h, víťaz sa očakáva v cieli po 17.15 h.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona