V piatok bude v okolí nákupných centier viac dopravných policajtov

NETKY.SK • 15 December 2016, 10:40 • 2 min
V piatok bude v okolí nákupných centier viac dopravných policajtov

BRATISLAVA - Predchádzať vzniku nehôd s účasťou chodcov. To je cieľom polície, ktorá v piatok (16. 12.) zvýši počet dopravných policajtov v okolí nákupných centier. Policajti dohliadnu, ako chodci dodržiavajú svoje povinnosti pri prechádzaní cez cestu a či nosia reflexné prvky. Všímať si budú aj vodičov, či dajú chodcom prednosť, aj či jazdia bezpečnou rýchlosťou.

slovakia

left justify in out

Zároveň je až do nedele (18. 12.) v celej Európe posledná tohtoročná akcia medzinárodnej organizácie TISPOL. Je zameraná najmä na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholu a iných návykových látok za volantom. Kontrole sa podrobia vodiči nákladných, osobných, aj nemotorových dopravných prostriedkov.

 

"Bezpečná jazda si vyžaduje maximálnu sústredenosť. Každodenný zhon, najmä v predvianočnom období, vyčerpáva a odvádza pozornosť. Všetci to poznáme, každú voľnú chvíľu premýšľame, čo všetko ešte musíme stihnúť, čo vybaviť, kde sa zastaviť, kým prídeme domov," upozornila Denisa Baloghová z Prezídia Policajného zboru SR. Vysoké pracovné nasadenie, stres a snaha stihnúť čo najviac, podľa jej slov vyvoláva psychickú vyčerpanosť a únavu, ktorá sa odráža aj u vodiča.

 

Psychická únava pritom znižuje koncentráciu, spomaľuje schopnosť reakcie a rýchleho rozhodovania. "Od tohto stavu je už len krôčik k mikrospánku a okamih k vzniku nehody. Ospalosť, únava, nepozornosť a roztržitosť boli za deväť mesiacov tohto roka príčinou dopravných nehôd v priemere u 20 vodičov mesačne," upozornila Baloghová.

 

Preto, ak sa vodič chystá najmä na dlhšiu jazdu, je vhodné, aby si pred cestou dostatočne oddýchol, robil si častejšie prestávky, v prípade pocitu prichádzajúceho mikrospánku čo najskôr zastavil, vystúpil, napil sa vody a prešiel sa na čerstvom vzduchu a vystriedal sa so spolujazdcom. "Aj napriek tomu, že celkovo eviduje polícia pokles dopravných nehôd ako aj ich následkov, apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby aj vlastnou zodpovednosťou prispeli k bezpečnosti na cestách," dodala Baloghová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona