V piatkovom oficiálnom programe zatiaľ nie je menovanie sudcov ÚS

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 14:50 • 2 min
V piatkovom oficiálnom programe zatiaľ nie je menovanie sudcov ÚS

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič nemá vo svojom piatkovom (13.6.) oficiálnom programe menovanie troch sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Nie je teda jasné, či k tomuto kroku nakoniec pristúpi.

slovakia

left justify in out

"V pláne to zatiaľ nemá. Život slovenského politika je ale nevyspytateľný a môže pribudnúť hocičo. Právomoci prezidenta republiky sú do 15. júna dopoludnia a dovtedy má právomoc aj vymenovať ústavných sudcov," uviedol dnes pred novinármi jeho hovorca Marek Trubač.
     

Ako dodal, odchádzajúca hlava štátu má svoj pracovný program až do nedele, kedy je inaugurácia jeho nástupcu Andreja Kisku. Gašparoviča tak čaká ešte balík zákonov z Národnej rady SR, o ktorých musí rozhodnúť. Medzi nimi je aj novela Ústavy SR.
     

Gašparovič v nedeľnej diskusnej relácii označil pravdepodobnosť vymenovania ústavných sudcov 50 ku 50. Ako poznamenal, určite sa rozhodne správne.
     

Parlament zvolil šesticu kandidátov na ústavných sudcov, prezident si z nich vyberie troch, ktorí vymenia Jána Lubyho, Juraja Horvátha a Jána Auxta. Im sa funkčné obdobie končí 4. júla tohto roka. Za kandidátov sú zvolení predseda senátu Krajského súdu v Košiciach Juraj Sopoliga, sudkyňa Najvyššieho súdu SR Jana Baricová, sudca Krajského súdu v Nitre Ján Bernát, notár a externý vysokoškolský pedagóg Miroslav Ďuriš, predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová a predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies