V piatich krajoch si o týždeň zopakujú voľby predsedov

NETKY.SK • 16 November 2013, 16:50 • 2 min
V piatich krajoch si o týždeň zopakujú voľby predsedov

BRATISLAVA - Voľby si zopakujú obyvatelia Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Košického kraja.

slovakia

left justify in out

V piatich krajoch si ľudia o týždeň 23. novembra zopakujú voľby predsedov. Minulý týždeň sa im totiž nových šéfov zvoliť nepodarilo, keďže ani jeden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. V druhom kole sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola.

Voľby si zopakujú obyvatelia Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Košického kraja. Za predsedu bude zvolený ten z dvojice kandidátov, ktorý získa najväčší počet platných hlasov. Voliči hlasujú tak, že krúžkujú svojho favorita. Aj pri druhom kole hlasovania platí 48-hodinové moratórium, ktoré potrvá do ukončenia hlasovania. Ak chce volič odovzdať hlas svojmu favoritovi, musí byť v čase volieb v mieste trvalého bydliska, tiež by si doma nemal zabudnúť občiansky preukaz. Tým sa totiž musí preukázať volebnej komisii.

V Bratislavskom kraji zabojujú o kreslo predsedu súčasný šéf Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a SZ) a Monika Flašíková Beňová (Smer-SD). Freša v prvom kole volilo 48,38 percent ľudí, Flašíkovú Beňovú 24,10 percent ľudí.

Post predsedu Trnavského kraja by chcel opäť získať Tibor Mikuš, ktorý kraj vedie aj v súčasnosti. V druhom kole si zmeria sily s predsedom SMK Jószefom Berényim. Mikuš kandiduje ako nezávislý, podporuje ho napríklad Smer-SD, v prvom kole za neho hlasovalo 40,04 percent voličov. Berényi kandiduje za SMK a OKS, do druhého kola sa dostal so ziskom 18,33 percenta hlasov.

V Nitrianskom kraji sa v súboji o kraj zíde súčasný šéf Milan Belica kandidujúci za Smer-SD a Tomáš Galbavý, za ktorým stojí široká pravicová koalícia (SDKÚ-DS, Most-Híd, SMK, SaS, OKS, NOVA). Belicu v prvom kole podporilo 46,87 percent ľudí, Galbavého 37,34 percent.

Košickému kraju by aj naďalej rád šéfoval Zdenko Trebuľa (Smer-SD, Most-Híd, SMK), ktorému bude v druhom kole konkurovať Rudolf Bauer (KDS). Za Trebuľu hlasovalo v prvom kole 48,57 percent voličov, Bauerovi hlas odovzdalo 24,53 percent ľudí.

V Banskobystrickom kraji zvedie súboj o kreslo predsedu súčasný šéf Vladimír Maňka (Smer-SD, SZ, HZD, ĽS-HZDS, SModS, SMK, KDH) s Marianom Kotlebom (ĽS-NS). Maňka získal v prvom kole hlasovania 49,47 percent voličských hlasov, Kotleba oslovil 21,30 percent ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies