V piatich amerických štátoch dnes hlasujú o prezidentských kandidátoch

NETKY.SK • 5 Marec 2016, 15:40 • 2 min
V piatich amerických štátoch dnes hlasujú o prezidentských kandidátoch

WASHINGTON - Voliči v piatich amerických štátoch dnes rozhodnú o tom, kto by mal byť ich straníckym kandidátom v jesenných prezidentských voľbách.

slovakia

left justify in out

V Kansase a Louisiane volia svojho kandidáta demokrati i republikáni, v Kentucky a Maine sa konajú iba republikánske volebné zhromaždenia a v Nebraske zasa hlasujú iba demokrati.

 

Dnešné voľby sú prvými od volebného superutorka, v ktorom sa hlasovalo v 12 štátoch. Ako čelní kandidáti z nich vyšli republikán Donald Trump a demokratka Hillary Clintonová.

 

Vedenie Republikánskej strany sa pokúša zabrániť nováčikovi Trumpovi, aby získal prezidentskú nomináciu strany. Hoci má výrazný náskok pred svojimi súpermi, nie je celkom vylúčené, aby ho niektorý z nich ešte dostihol.

 

V hre o republikánsku prezidentskú nomináciu zostali okrem Trumpa texaský senátor Ted Cruz, floridský senátor Marco Rubio a guvernér štátu Ohio John Kasich. Neurochirurg Ben Carson zo súboja o republikánsku nomináciu tento týždeň odstúpil.

 

Proti Trumpovej nominácii sa tento týždeň jednoznačne vyslovili republikánski kandidáti na prezidenta USA z roku 2012 a 2008, Mitt Romney a John McCain.

 

V radoch demokratov vedie v prieskumoch voličov bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová pred vermontským senátorom Berniem Sandersom.

 

Trump doteraz získal 329 delegátov volebného snemu, jeho najbližší súper Ted Cruz ich má podľa servera RealClearPolitics 231. Na zvolenie za prezidentského kandidáta republikánov ich je potrebných 1237.

 

Clintonová má zatiaľ 1058 delegátov, čo je približne polovica potrebného počtu u demokratov a jej jediný súper Bernie Sanders 431.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies