V Petržalke ocenili chlapca, ktorý zachránil kamarátovi život

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 13:50 • 2 min
V Petržalke ocenili chlapca, ktorý zachránil kamarátovi život

BRATISLAVA - Deviatak Lukáš Šaray z bratislavskej Petržalky nepodľahol panike a keď začal mať jeho kamarát ťažkosti s dýchaním, privolal pomoc.

slovakia

left justify in out

Mestská časť ho za to odmenila a dnes mu starosta Vladimír Bajan odovzdal ocenenie Detský čin roka. Spolu s ním si desať najúspešnejších žiakov základných škôl prevzalo titul Junior osobnosť Petržalky. TASR o tom informovala petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová.
     

Mestská časť oceňovala žiakov v rámci Dní Petržalky už deviatykrát. "Žiaci reprezentovali svoju školu a mestskú časť v rôznych medzinárodných, celoslovenských, krajských a okresných predmetových olympiádach a športových súťažiach," vysvetlila hovorkyňa. Svoje výborné výchovno-vzdelávacie výsledky podľa jej slov potvrdili aj v celoštátnom testovaní žiakov deviateho ročníka.
     

Lukáš dostal ocenenie za svoju duchaprítomnosť. V marci sa so svojím kamarátom Jankom Bučekom vybral zahrať si futbal. "Janko pred rokom prekonal ťažkú operáciu hrudného koša, aby sa odstránili jeho problémy s dýchaním. V osudnú nedeľu bol sám doma a čakal svojho kamaráta Lukáša. Odrazu pocítil ťažkosti s dýchaním a tŕpnutie jazyka," opisuje Platznerová. Lukáš kamarátovi podal vodu, upokojil ho a zatelefonoval Jankovej mame do práce, ktorá pre syna privolala prvú pomoc. "Janko strávil v nemocnici štyri dni a lekári potvrdili, že bol v ohrození života. Lukášove rozvážne správanie a rozhodné konanie zachránilo kamarátovi život," dodala hovorkyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies