V Petržalke chcú viac ľudí s trvalým pobytom

NETKY.SK • 5 Október 2015, 15:46 • 2 min
V Petržalke chcú viac ľudí s trvalým pobytom

BRATISLAVA - V bratislavskej mestskej časti Petržalka chcú viac ľudí s trvalým pobytom, motivovať by ich k tomu mohla pripravovaná petržalská parkovacia politika. Informuje o tom prvý zástupca starostu Petržalky Ján Bučan s tým, že mestskú časť trápi veľký počet obyvateľov, ktorí v najväčšej mestskej časti Bratislavy nemajú nahlásený trvalý pobyt. Oficiálne má Petržalka 105-tisíc obyvateľov, reálny počet ľudí na území mestskej časti je však vyšší.

slovakia

left justify in out

Podľa Bučana problém by mohlo čiastočne zmierniť chystané spoplatnenie parkovania v mestskej časti. „Ak sú v jednom byte tri autá, prvá karta bude stáť 60 eur, druhá bude stáť 90 eur a tretia 120 eur na jeden rok. Na jeden byt bude možné vydať len tri rezidentské karty,“ vysvetlil Bučan. Rovnako bude fungovať abonentská karta pre tých, ktorí v Petržalke nemajú trvalý pobyt. Tá bude stáť 800 eur na rok, abonent má nárok na vydanie najviac jednej abonentskej parkovacej karty.

 

Bratislava je pre mnohých ľudí z iných častí Slovenska dlhodobým domovom. Podľa mestskej časti Petržalka by práve ďalšie kroky k zvýhodňovaniu Bratislavčanov mohli inšpirovať ľudí, aby si v hlavnom meste nahlásili trvalý pobyt. “Rozpočet Petržalky je systémom rozdeľovania financií samosprávam už aj tak podvyživený, a to služby mestskej časti využívajú ďalšie desaťtisíce ľudí. Utekajú podielové dane a ďalšie poplatky. Niektorí tu majú prechodný pobyt, ďalší tu žijú načierno a neplatia ani miestne dane. Pokiaľ tu žijú, možno práve výhodnosť rezidenčnej karty ich privedie k tomu stať sa plnohodnotnými Petržalčanmi alebo Bratislavčanmi,” pripomenul zástupca starostu.

 

Problematiku parkovania v Petržalke mali miestni poslanci riešiť na septembrovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva, starosta Vladimír Bajan však bod z rokovania stiahol. Poslanci mali schváliť všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upraví všetky podmienky prevádzkového poriadku. „Do poslednej chvíle nám dávali poslanci návrh na úpravu všeobecne záväzného nariadenia. Avizovali, že možno by bolo lepšie, ak by sme počkali. Zdá sa mi to korektné a chceme využiť toto obdobie na to, aby sme sa stretli s občanmi,“ povedal na septembrovom zasadnutí zastupiteľstva Bajan. Ako informuje samospráva na svojej internetovej stránke, mestská časť pripravuje verejné prerokovanie parkovacej politiky s obyvateľmi v utorok 20. októbra o 17:00 v Klube za zrkadlom v Dome kultúry Zrkadlový háj na Rovniankovej ulici v Petržalke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies