V Petržalke bude nová škôlka pre 90 detí

NETKY.SK • 28 Február 2017, 14:14 • 2 min
V Petržalke bude nová škôlka pre 90 detí

BRATISLAVA – V bratislavskej mestskej časti Petržalka bude nová škôlka pre deväťdesiat detí v štyroch triedach. Miesta pre škôlkárov samospráva vytvorí obnovou voľných priestorov v prístavbe Základnej školy (ZŠ) Turnianska. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zriadení Materskej školy (MŠ), Turnianska od 1. septembra 2018. Petržalskí miestni poslanci prijali VZN na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva.

slovakia

left justify in out

Zriadeniu MŠ predchádza zaradenie do siete škôl a školských zariadení SR do 31. marca kalendárneho roka, ktorý predchádza roku, v ktorom chcú škôlku zriadiť. Žiadosť o zriadenie predkladá samospráva ministerstvu školstva. Dokladom, ktorý musí ministerstvu mestská časť predložiť, je uznesenie miestneho zastupiteľstva k návrhu VZN. Podmienkou pre zriadenie materskej školy je právoplatné rozhodnutie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR o zaradení MŠ Turnianska 10 do siete škôl a školských zariadení SR. Vydávajú ho na základe žiadosti mestskej časti ako zriaďovateľa a v zmysle príslušných ustanovení zákona o štátnej správe v školstve.

Peniaze na rekonštrukciu chce Petržalka získať od Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré vyhlásilo Výzvu na predkladanie projektových zámerov na zvýšenie kapacít v škôlkach. Celkový rozpočet na obnovu prestavuje podľa samosprávy 380-tisíc eur, mestská časť ju bude financovať piatimi percentami, čo je 19-tisíc eur. Ukončenie rekonštrukcie objektu naplánovali do konca tohto roka. Petržalka uvádza, že súčasťou rekonštrukcie ZŠ Turnianska bude aj nové oplotené detské ihrisko s pieskoviskom a hracími prvkami, ktoré bude slúžiť len deťom zo škôlky. Škôlku bude po spustení do prevádzky financovať mestská časť, ktorá ju bude mať vo svojej správe.

Mestská časť Bratislava - Petržalka dlhodobo bojuje s nedostatkom miest v materských školách. Hoci sa samospráve za posledných osem rokov podarilo vytvoriť štyristo nových miest, dopyt v súčasnosti stále prevyšuje ponuku. Podľa prednostu Miroslava Štefánika Petržalka ročne pre nedostatok kapacity neprijme do škôlok približne štyristo detí. Samospráva začiatkom februára začala s rekonštrukciou materskej školy na Vyšehradskej ulici, touto obnovou zvýši kapacitu svojich škôlok o sedem tried s počtom približne 150 miest. Pre deti by mala začať fungovať od 1. septembra 2018. Ako ďalej Štefánik spomenul, ďalšie miesta by v budúcnosti mohli pribudnúť v elokovaných pracoviskách materských škôl, priestor pre deti chce tiež samospráva získať prestavbou školských bytov. V súčasnosti Petržalka zriaďuje 23 materských škôl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies