V Petrohrade uviedli do prevádzky prvý tanker pre jamalský závod

NETKY.SK • 4 Jún 2017, 16:25 • 2 min
V Petrohrade uviedli do prevádzky prvý tanker pre jamalský závod

PETROHRAD - V petrohradskom hlbokovodnom prístave uviedli v sobotu (3.6.) slávnostne do prevádzky veľkokapacitný tanker na prepravu skvapalneného zemného plynu (LNG). Nesie meno Christophe de Margerie.

slovakia

left justify in out

Margerie bol predsedom správnej rady francúzskeho a medzinárodného ropného koncernu Total. Tanker bude dopravovať LNG zákazníkom z polostrova Jamal. Bude plávať v oblastiach za severným polárnym kruhom. Je konštruovaný na celoročnú plavbu bez sprievodu ľadoborca. Sám si dokáže raziť cestu cez ľadové polia hrubšie ako dva metre.

 

Ch. de Margerie zahynul 20. októbra 2014 v súkromnom lietadle, ktorým sa vracal z moskovského letiska Vnukovo do Paríža po skončení rokovania s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Lietadlo neskoro večer počas rozjazdu narazilo do auta čistiaceho dráhu od snehu. Spolu s podnikateľom zahynuli pri nešťastí ešte tri osoby.

 

Jamalský závod na skvapalňovanie zemného plynu má plánovanú ročnú kapacitu 16,5 milióna ton kondenzátu. Francúzsky koncern je jeho 20-% podielnikom. Hlavným akcionárom sa stala ruská spoločnosť Novatek s akciovým podielom 50,1 %. Jamalský závod bude potrebovať na odvoz LNG 15 tankerov, Christophe de Margerie je prvým z nich. Do jeho úložného priestoru sa natlačí 172.000 m3 LNG.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies