V Perzskom zálive boli aj Slováci, vo vzduchu namerali yperit

NETKY.SK • 1 Marec 2011, 08:14 • 2 min
V Perzskom zálive boli aj Slováci, vo vzduchu namerali yperit

V Perzskom zálive boli aj Slováci, vo vzduchu namerali yperit

slovakia

left justify in out

img

Keď sa v roku 1991 spustila operácia Púštna búrka s cieľom vyhnať iracké vojská z Kuvajtu, bol Ivan Pavlov profesionálnym vojakom československej armády. Ako jeden z približne 50 Slovákov išiel do vojny v Perzskom zálive, pretože, ako povedal, chcel zistiť, či by takúto misiu zvládol. Raz vo vzduchu nameral smrtiaci yperit, čo znamenalo poplach pre celé mesto.
Paulov robil chemický prieskum a spolu s družstvom jazdil ku kuvajtskej hranici tri razy denne. Pri jednej z večerných kontrol mu prístroj ukázal, že vo vzduchu je yperit. Pretože prístroje neboli najspoľahlivejšie, ako povedal, urobil ďalšie dve kontrolné merania, výsledok sa však potvrdil. "Tak sme si natiahli masky, upevnili sme protichemické obleky a hlásili sme zistené meranie na velenie práporu," povedal TASR Paulov. Nasledovalo vyhlásenie chemického poplachu pre King Khalig Military City. Neskôr sa ukázalo, že zistené malé množstvo yperitu pochádzalo zo skladísk a továrne, ktorá ho vyrábala a niekoľko dní predtým ju zbombardovali Američania.
"Na každého veľmi ťažko pôsobilo aj to, že neustále sme boli pod hrozbou útoku. Boli to tie známe scudy, ktorými iracká armáda napádala koaličné vojská tri-štyrikrát za deň a nikdy sme nevedeli, akú hlavicu bude raketa mať, či konvenčnú alebo nekonvenčnú," povedal veterán Marcel Peško. Vojaci mali obavy aj z priamej intervencie alebo výsadku. Peško vo vojne pôsobil ako styčný dôstojník, pretože ovládal arabčinu a angličtinu, dnes je veľvyslancom vo Viedni. V pamäti mu utkvel vstup do Kuvajt City po oslobodení. "To mesto bolo totálne zničené, vylúpené," povedal Peško. Po vojne istý čas pôsobil pri zabezpečovaní československej ambasády v Kuvajte.
Ľuboš Baška pochádza z rovnakej obce ako bývalý minister obrany, keď prišiel do Perzského zálivu mal 19 rokov. "Vtedy sa začínali misie. Tam bolo málo ľudí, tak ma tam pridelili," povedal Baška. V tom čase bol na základnej vojenskej službe v Plzni, v púšti pôsobil ako vodič-spojár. Prvú líniu mal na dohľad. Milan Dolinaj bol v roku 1991 tiež vo vojenskej službe. "Mal som nejaké rodinné problémy, tak som si povedal, že by som šiel vyskúšať," povedal. Pôsobil v strážnej jednotke, v pamäti mu utkvela súdržnosť vojakov. "Tam by človek za kamaráta aj život položil," povedal Dolinaj, dnes pracuje na stavbách.
Pred 20 rokmi, 28. februára 1991, sa skončila operácia Púštna búrka v Perzskom zálive.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies