V Peru vypukli po omilostení odsúdeného exprezidenta násilné protesty

NETKY.SK • 29 December 2017, 10:37 • 2 min
V Peru vypukli po omilostení odsúdeného exprezidenta násilné protesty

LIMA - Násilné protesty vypukli vo štvrtok v Peru po tom, ako tisícky demonštrantov vyšli do ulíc po celej krajine v reakcii na rozhodnutie prezidenta Pedra Pabla Kuczynského, ktorý omilostil bývalého diktátora Alberta Fujimoriho.

slovakia

left justify in out

Demonštranti v hlavnom peruánskom meste Lima, ktorí pochodovali k budove najvyššieho súdu, skandovali heslo "Fujimori nikdy viac". K násilným stretom medzi protestujúcimi a políciou došlo aj v ďalších veľkých peruánskych mestách, napríklad v Arequipe, Chiclayu a Trujillu.

 

Demonštranti sa v Lime pokúsili priblížiť aj ku klinike Centenario vo štvrti Pueblo Libre, kde je od víkendu Fujimori hospitalizovaný vzhľadom na svoj zhoršený zdravotný stav.

 

Fujimori (79) vládol v Peru v rokoch 1990-2000, následne utiekol z krajiny pred stíhaním ohľadom rozsiahlych obvinení z korupcie a porušovania ľudských práv. Čilské úrady ho však v roku 2007 zatkli a vydali do Peru.

 

Alberto Fujimori si v peruánskom hlavnom meste Lima odpykával 25-ročný trest za porušovanie ľudských práv počas jeho vlády. Napokon si však "odsedel" len necelú polovicu vymeraného trestu.

Fujimori dostal v pondelok milosť od prezidenta Kuczynského, a to oficiálne z humanitárnych dôvodov. Fujimori totiž podľa lekárskych zdrojov trpí "vážnou, ale nie smrteľnou chorobou. Ide však o postupujúce, degeneratívne a neliečiteľné ochorenie".

Podľa kritikov je omilostenie výsledkom tajnej dohody medzi synom Fujimoriho, ktorý je opozičným politikom, a prezidentom Kuczynským. Prezidentovo rozhodnutie padlo len niekoľko dní po tom, ako prežil hlasovanie o impeachmente v parlamente.

3 20 mda rsc

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies