V Peru našli najväčšie hromadné obetisko detí v dejinách

NETKY.SK • 28 Apríl 2018, 08:00 • 2 min
V Peru našli najväčšie hromadné obetisko detí v dejinách

LIMA - Archeológovia objavili na severe Peru obetisko s pozostatkami viac ako 140 detí, ktoré tam pred približne 550 rokmi zavraždili počas hromadného posvätného rituálu. Ide pravdepodobne o najväčší objav tohto druhu v histórii vôbec.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na National Geographic o tom informuje spravodajská stanica BBC. Obetné miesto našli neďaleko mesta Trujillo na severozápadnom pobreží Peru, ktoré leží v blízkosti bývalého centra starovekej civilizácie Chimú.

 

Deti obetovali pravdepodobne počas jedného dňa. Spolu s nimi obetovali aj viac ako 200 mladých lám. "Nikdy som niečo také neočakával," okomentoval objav antropológ John Verano, ktorý vedie tím vedcov v tejto oblasti. "A nemyslím si, že niekto iný to čakal," dodal.

 

Prvé pozostatky detí a lám našli archeológovia už v roku 2011 pri prácach na vykopávkach 3500 rokov starého chrámu. Počiatočný stav - 40 detí a 74 lám - sa do roku 2016 vyšplhal na neuveriteľných 140 detských kostier a vyše 200 tiel zvierat. Kostry detí boli vo veku od piatich do 14 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies