V Peru chceli upáliť netopiere v obave z koronavírusu

NETKY.SK • 26 Marec 2020, 10:25 • 2 min
V Peru chceli upáliť netopiere v obave z koronavírusu

Peruánske úrady v stredu apelovali na občanov, aby prestali zabíjať netopiere. K takejto výzve pristúpili po tom, ako sa im podarilo zachrániť približne 200 netopierov, ktorých sa chystali upáliť na severe krajiny miestni dedinčania veriaci, že práve netopiere môžu za šírenie nového koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Vláda vyzvala obyvateľov, aby sa upokojili

"Nesmieme pre pandémiu prekrúcať situáciu. Netopiere nie sú naši nepriatelia," uviedla peruánska správa lesov a fauny (SERFOR). Obyvateľov zároveň vyzvala, aby sa upokojili.

 

Zachránili až 200 netopierov

SERFOR takéto vyhlásenie vydala v reakcii na správanie roľníkov v dedine Culden ležiacej v regióne Cajamarca na severe krajiny, ktorí sa pokúsili netopiere upáliť. "Na tieto cicavce zaútočili, lebo sa domnievali, že môžu za šírenie koronavírusu," uviedla SERFOR, ktorej príslušníkom sa netopiere podarilo zachrániť a neskôr vypustiť do jaskyne ležiacej ďaleko od zmienenej dediny.

 

Ľudia by sa mali vyhýbať konzumácii mäsa z dívých zvierat

Peruánska štátna správa lesov a fauny okrem toho uviedla, že netopiere sú pre ľudí prospešné, keďže až 70% z ich druhov sa živí hmyzom, a to často aj takým, ktorý je škodlivý pre poľnohospodárstvo i zdravie ľudí. Ako príklad uviedla SERFOR komáre, ktoré prenášajú horúčku dengue i ďalšie choroby. Podľa Jessicy Gálvezovej-Durandovej zo SERFOR by sa však ľudia mali vyhýbať konzumácii mäsa divo žijúcich zvierat. V Číne dokonca zavreli nelegálne trhy so zvieratami, aby predišli šíreniu vírusu. Viac o takzvaných "morkých trhoch" sa dovziete v článku "Prečo by mali stáť za vznikom koronavírusu COVID-19 trhy so zvieratami?"

 

img

Pálenie netopierov v Indonézii

 

Netopiere sú podľa expertov pôvodcom nákazy

Netopierie mäso sa považuje za delikatesu v niektorých ázijských krajinách vrátane Číny, odkiaľ sa nový koronavírus rozšíril do celého sveta. Mnohí experti a vedci veria, že pôvodcom nákazy sú skutočne netopiere, ktoré však koronavírus na človeka nepreniesli priamo, ale prostredníctvom iného infikovaného zvieraťa. Možno cez šupinavca - jediného šupinatého cicavca na svete patriaceho k ohrozeným druhom -, ktorého mäso sa často v Číne konzumuje, lebo sa mu pripisujú nepotvrdené liečebné účinky.

V Peru dosiaľ zaznamenali v súvislosti s koronavírusom 400 nakazených a deväť úmrtí.

 

Netopieria polievka

V čase vypuknutia koronavírusu sa stalo na internete virálne video, v ktorom si Číňanka v luxusnej reštaurácii vychutnáva netopieriu polievku. Napriek tomu, že v Ázii ide o kulinársku špecialitu, toto video pobúrilo celý svet, nie len z etického hľadiska, ale aj z dôvodu, že netopierom sa pripisuje šírenie koronavírusu. Viac o prípade sa dozviete v článku "VIDEO: Číňanka si pochutnávala na varenom netopierovi"

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona