V Pentagóne bol poplach: Odhalili tu zásielky obsahujúce nebezpečný jed, adresovaný bol konkrétnej osobe

NETKY.SK • 3 Október 2018, 06:42 • 2 min
V Pentagóne bol poplach: Odhalili tu zásielky obsahujúce nebezpečný jed, adresovaný bol konkrétnej osobe

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany riešilo závažný problém. Do Pentagónu dorazili dva balíky, ktoré zrejme obsahovali mimoriadne toxický a nebezpečný ricín.

slovakia

left justify in out

Podozrivé zásielky sa našli v pondelok na pozemku ministerstva pri Washingtone, a to v objekte poštovej služby, teda nie v hlavnej budove, kde sa nachádzajú kancelárie. Zásielky boli podľa hovorcu adresované konkrétnej osobe v Pentagóne, ktorej totožnosť neuviedol. Prípadom sa začal zaoberať Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Bližšie podrobnosti neboli bezprostredne známe.

 

img

Zdroj: SITA

 

Ricín je bielkovinový toxín, fungujúci ako tzv. bunkový jed. Prechádza cez bunkové membrány, inhibuje produkciu niektorých základných bielkovín a v dôsledku spôsobuje odumieranie buniek. Získava sa zo semien ricínu obyčajného.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Ricín je považovaný za najsilnejší jed v prírode, keďže je 6000-krát jedovatejší ako kyanid. Na otravu ricínom zomrel svojho času napr. bulharský spisovateľ a novinár Georgi Markov, ktorý emigroval do zahraničia. V roku 2013 sa stopy ricínu objavili v listoch adresovaných vtedajšiemu prezidentovi USA Barackovi Obamovi.

 

Otrava ricínom sa prejavuje najprv mierne a symptómy sa podobajú na chrípku. Neskôr sa objavia bolesti hlavy, pálenie v ústach, zvracanie, hnačka, črevná kolika a vnútorné krvácanie. Smrť nastáva v dôsledku poškodenia pečene, obličiek a sleziny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies