V pelotóne sú bezduché stroje, výnimkou je Sagan

NETKY.SK • 23 November 2015, 17:20 • 2 min
V pelotóne sú bezduché stroje, výnimkou je Sagan

RÍM - Dnešný cyklistický pelotón je nudný, z jazdcov sa stali bezduché stroje pohltené naordinovanou taktikou a číslami.

slovakia

left justify in out

Toto sú tvrdé slová niekdajšieho skvelého talianskeho cyklistu Claudia Chiappucciho, ktoré uviedol pre špecializovaný španielsky server Cyclo 21. Podľa bývalého víťaza horskej klasifikácie na Tour de France a strieborného z profipelotónu z majstrovstiev sveta v roku 1994 jediný súčasný cyklista, ktorý dnes stojí za niečo, je Peter Sagan.


"Sagan je jediný, ktorý má charakter, charizmu a zároveň je výborný jazdec. Väčšina profesionálov dneška sú len nudné mašiny a cyklistika je o papierovaní a číslach. To poškodzuje tento šport ako celok,“ vravel nie práve diplomatickým slovníkom Chiappucci.


Súčasný päťdesiatnik Chiappucci bol počas kariéry typom jazdca, ktorý pre svoju neutíchajúcu bojovnosť a odvahu dostal prezývku El Diablo, čiže diabol. Dvakrát druhý a raz tretí muž celkovej klasifikácie na Tour de France sa do histórie týchto slávnych pretekov zapísal najmä famóznym víťazstvom v jednej z horských etáp v roku 1992, keď triumfoval po 245 km dlhom sóle s cieľom v talianskom lyžiarskom stredisku Sestrieres. Vyhral vtedy všetkých päť vrchárskych prémií, z toho tri prvej kategórie a jednu so špeciálnym štatútom HC. Nie je náhoda, že z dnešného pelotónu sa mu pozdáva práve súčasný majster sveta Sagan, ktorý síce nie je klasickým vrchárom, ale vďaka vrodenému inštinktu zabijaka a hlade po víťazstvách útočí na najvyššie priečky nielen v etapách s mierne zvlneným profilom, ale často aj v tých s prevahou horských kilometrov. "Podobné typy ako Sagan sú ešte Španieli Alberto Contador a Alejandro Valverde. To sú cyklisti z rovnakého cesta,“ tvrdí Chiappucci. K 25-ročného slovenskému "Tourminátorovi" Saganovi ešte dodal: "Nedivím sa, že sa stal majstrom sveta, keďže počas celej kariéry je zvyknutý spoliehať sa sám na seba a nie na svojich spolujazdcov z tímu."


Podľa Chiappucciho, ak sa chce niekto stať v cyklistike výnimočným, nemôže len bezducho nasledovať zadné koleso súpera, ale niečo vymyslieť. "V porovnaní s mojou érou sa cyklistika zmenila - k horšiemu. Dnes je všetko oveľa viac zviazané taktikou. Jazdci ako Sagan sú rarita,“ zakončil Chiappucci, niekdajší víťaz klasík Miláno - San Remo či Clásica de San Sebastián.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies