V Pekingu zbúrajú tisícky nelegálnych stavieb

NETKY.SK • 24 Január 2018, 18:17 • 2 min
V Pekingu zbúrajú tisícky nelegálnych stavieb

PEKING 24. januára (SITA) - Pekinské úrady plánujú zbúrať tisícky nelegálnych stavieb o rozlohe 40 kilometrov štvorcových.

slovakia

left justify in out

Tento krok tak pripraví o strechu nad hlavou tisícky nízko platených robotníkov, ktorí sa za prácou v hlavnom meste prisťahovali, píše spravodajský portál BBC. Starosta Pekingu Čchen Ťi-ning vo svojej výročnej správe informoval, že sa mesto "postará o nulový nárast takýchto stavieb" a že tiež bude pokračovať v rušení obchodíkov, ktoré často fungujú v nelegálnych otvoroch vyrezaných v stenách budov. Podľa úradov je to nelegálna úprava tradičných budov.

Aj napriek tomu, že úrady plány prezentujú ako spôsob vylepšenia mesta, kritici v nej vidia spôsob útočenia na zraniteľnú časť obyvateľstva, ktorá má minimálne práva. Vlani v novembri úrady v Pekingu strhli budovy, ktoré porušovali bezpečnostné nariadenia. O strechu nad hlavou vtedy prišli desaťtisíce robotníkov. Zatiaľ nie je jasné, vysťahovanie koľkých ľudí si ďalšie búranie vyžiada.

Z čínskeho vidieka sa v uplynulých desaťročiach do miest presťahovali milióny pracovníkov. Podľa predpovedí Svetovej banky by do roku 2030 malo žiť v čínskych mestách až 70 percent obyvateľov. V Pekingu sa v uplynulých rokoch snažia znížiť počet obyvateľov, v niektorých častiach o 15 percent, zmiernením tlaku na infraštruktúru.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies