V Pekingu vstúpi v pondelok do platnosti protifajčiarsky zákon

NETKY.SK • 31 Máj 2015, 09:39 • 2 min
V Pekingu vstúpi v pondelok do platnosti protifajčiarsky zákon

PEKING - V Pekingu vstúpi v pondelok do platnosti protifajčiarsky zákon zakazujúci fajčenie vo všetkých krytých priestoroch vrátane reštaurácií, úradov či priestorov mestskej hromadnej dopravy.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters.

 

Podľa vedenia čínskeho hlavného mesta ten, kto poruší toto nariadenie - počítajúce tiež so zákazom fajčenia v blízkosti škôl a nemocníc -, musí zaplatiť pokutu 200 jüanov (29,40 €). V súčasnosti platí v Pekingu za tento priestupok iba minimálne uplatňovaná pokuta vo výške 10 jüanov (1,50 €). Podniky, ktoré nepristúpia k zrušeniu fajčenia vo svojich priestoroch, môžu byť pokutované až do 10.000 jüanov (1470 €).

 

Mená jednotlivcov a spoločností, ktorí sa dopustia priestupku trikrát po sebe, budú na mesiac zverejňované na zozname hanby na internetovej stránke vlády, uviedla štátna rozhlasová stanica.

 

V Pekingu bude od pondelka tiež zakázaný predaj cigariet vo vzdialenosti bližšej ako 100 metrov od areálov základných škôl a škôlok.

 

Čínsky parlament prijal v apríli právnu normu zakazujúcu reklamy na tabak a jeho propagovanie v médiách, v priestoroch mestskej hromadnej dopravy a na verejných priestranstvách. Viacero čínskych miest už v minulosti pristúpilo k zákazu fajčenia na verejnosti, čo sa však zriedka dodržuje.

 

Čína je najväčším výrobcom i konzumentom cigariet na svete. Podľa vládnych štatistík je medzi Číňanmi vyše 300 miliónov fajčiarov. Fajčenie je tam faktorom zodpovedným za úmrtie viac než milióna ľudí ročne. Pasívnym fajčením trpí v krajine 740 miliónov ľudí, z ktorých následkom toho ročne zomrie 100.000 osôb. Drvivú väčšinu čínskych fajčiarov (57 percent) tvoria muži, zatiaľ čo zo žien holdujú tabaku iba tri percentá.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona