V parlamentných voľbách v Litve zvíťazila opozičná agrárna strana

NETKY.SK • 24 Október 2016, 06:33 • 2 min
V parlamentných voľbách v Litve zvíťazila opozičná agrárna strana

VILNIUS - Litovská únia roľníkov a zelených (LVŽS) zvíťazila v parlamentných voľbách v pobaltskej krajine. Opozičná strana z politického stredu obsadí po dnešnom druhom kole hlasovania pravdepodobne 54 zo 141 kresiel v parlamente, oznámila po sčítaní takmer všetkých hlasov volebná komisia.

slovakia

left justify in out

Druhou najsilnejšou stranou s 31 poslancami by sa mala stať konzervatívna strana Vlastenecký zväz-Litovskí kresťanskí demokrati (TS-LKD). Vládnuca Litovská sociálnodemokratická strana (LSDP) premiéra Algirdasa Butkevičiusa skončila tretia s predpokladaným ziskom 17 mandátov, pričom sklamaním boli voľby aj pre jej dvoch koaličných partnerov, informuje agentúra DPA.


Už po prvom kole volieb pred dvoma týždňami bol považovaný úspech opozičného tábora za pravdepodobný. Vtedy sa rozhodlo o 70 parlamentných kreslách na základe kandidátok politických strán a troch priamych mandátoch, o zvyšných 68 poslancoch volených v jednomandátových obvodoch definitívne rozhodli voliči dnes v druhom kole.
Premiér Algirdas Butkevičius, ktorého sociálni demokrati stáli na čele koaličnej vlády od roku 2012, dnes pri odovzdávaní hlasu priznal slabé vyhliadky. "Myslím si, že so 70-percentnou (pravdepodobnosťou) budeme pôsobiť v opozícii," vyhlásil.


Volebná komisia uviedla, že na druhom kole sa zúčastnilo takmer 40 percent z približne 2,5 milióna oprávnených voličov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies