V parlamentných voľbách v Kanade zvíťazili podľa odhadov opoziční liberáli

NETKY.SK • 20 Október 2015, 06:33 • 2 min
V parlamentných voľbách v Kanade zvíťazili podľa odhadov opoziční liberáli

MONTREAL/CALGARY - Kanadská liberálna strana pod vedením Justina Trudeaua zvíťazila v pondelkových parlamentných voľbách, ktoré ukončia deväťročnú vládu konzervatívcov premiéra Stephena Harpera, vyplýva zo zhodných odhadov hlavných kanadských televízií. Verejnoprávna CBC počas prebiehajúceho sčítania hlasov pripísala liberálom väčšinu v Dolnej snemovni.

slovakia

left justify in out

Stúpenci liberálov vo volebnom ústredí strany nadšene privítali priebežné odhady, podľa ktorých sa Trudeau (43) stane predsedom vlády. Synovi bývalého premiéra Pierra Trudeaua sa podarilo stranu vytiahnuť z tretieho na prvé miesto v prieskumoch len v posledných dňoch kampane, píše agentúra Reuters.


Po víťazstve liberálov sa očakáva okrem iného výrazná zmena v zahraničnej politike kanadskej vlády smerom k multilateralizmu po odmeranom postoji doterajšieho vedenia k OSN v uplynulých rokoch.


Trudeau uviedol, že chce napraviť chladné vzťahy Kanady s vládou prezidenta USA Baracka Obamu, stiahnuť Kanadu z bojovej misie proti militantom zo skupiny Islamský štát v prospech zvýšenia humanitárnej pomoci, ako aj riešiť otázky klimatickej zmeny.


Bývalý učiteľ prevzal vedenie strany pred dvoma rokmi a vyviedol ju z politicky neistých vôd s prísľubom opatrení podporujúcich ekonomiku i strhujúcimi výzvami na návrat k spoločenskému liberalizmu po konzervatívnej vláde, ťahajúcej krajinu doprava.


Trudeau, ktorého otec Pierre je považovaný za otca modernej Kanady, bude druhým najmladším premiérom v histórii krajiny.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies