V parlamente v piatok pokračuje rozprava k rozpočtu

NETKY.SK • 6 December 2013, 07:56 • 2 min
V parlamente v piatok pokračuje rozprava k rozpočtu

BRATISLAVA - Diskusia o návrhu rozpočtu na budúci rok pokračuje v parlamente v piatok druhým dňom. Ako prvý zo zostávajúcich vyše 20 písomne prihlásených poslancov by mal v rozprave vystúpiť podpredseda parlamentu Ján Figeľ (KDH).

slovakia

left justify in out

Rozpravu otvorili vo štvrtok popoludní vystúpenia ministra financií Petra Kažimíra a jeho predchodcu Ivana Mikloša. Mikloš vládny návrh rozpočtu kritizoval a tvrdil, že neprináša konsolidáciu vedúcu k dlhodobej udržateľnosti verejných financií, ale sústreďuje sa na jednorazové opatrenia. Podľa Kažimíra však má byť základným pilierom konsolidácie zlepšovanie efektivity výberu daní. 

Pôvodný návrh rozpočtu predložený do parlamentu pritom počítal pre budúci rok s deficitom na úrovni 2,83 % hrubého domáceho produktu, čo by oproti tohtoročným plánovaným takmer trom percentám znamenalo iba mierne zníženie. Po poslednej aktualizácii daňových prognóz však predstavitelia rezortu financií avizovali, že časť z dodatočných príjmov pôjde v budúcom roku aj na znižovanie schodku, ktorý by tak mal dosiahnuť 2,6 % výkonu ekonomiky. 

Z dôvodu nových prognóz vývoja príjmov z daní a odvodov, podľa ktorých by tieto príjmy mali byť len v budúcom roku vyššie o 375 mil. eur, poslanci už pri prerokúvaní rozpočtu vo finančnom výbore navrhli v rozpočte úpravy. Oproti pôvodnému návrhu by sa tak mali príjmy štátneho rozpočtu v budúcom roku zvýšiť z 13,837 mld. eur na 14,108 mld. eur pri súčasnom navýšení výdavkov z 17,223 mld. eur na 17,392 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu sa tak oproti pôvodnému plánu navrhuje nižší o 102,2 mil. eur na 3,284 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies