V parlamente sa už diskutuje o reforme súdnictva, ako to vyzerá s imunitou pre sudcov?

NETKY.SK • 16 November 2020, 10:48 • 2 min
V parlamente sa už diskutuje o reforme súdnictva, ako to vyzerá s imunitou pre sudcov?

BRATISLAVA - Reforma ústavného zákona, ktorá upravuje rozhodovaciu imunitu sudcov, aj naďalej explicitne chráni sudcu pred trestným alebo disciplinárnym stíhaním za právny názor.

slovakia

left justify in out

Zároveň sa však stanovuje, že imunita nepokrýva také správanie sa sudcu pri rozhodovaní, ktoré napĺňa znaky skutkovej podstaty trestného činu alebo disciplinárneho previnenia.

 

Musí tam byť zodpovednosť

Ako uviedol Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti SR, sudca totiž musí byť disciplinárne a v odôvodnených prípadoch aj trestne zodpovedný za právny frivolný, svojvoľný, ničím nepodložený názor, ignorujúci znenie právnych predpisov, judikatúru, právnu literatúru.

 

img


Ako ďalej vysvetlil, novela upravuje to, že voči sudcovi nemôže byť vyvodzovaná zodpovednosť, ak by napríklad jeho právny názor bol vyšším súdom považovaný za nesprávny. "Inými slovami, sudca bude pri zákonnom a riadnom rozhodovaní, teda pri hodnotení dôkazov, interpretovaní práva a podobne, aj naďalej chránený imunitou garantovanou ústavou," dodal Bubla.

 

Svojvoľná aplikácia práva je neprípustná 
Úprava trestného činu ohýbania práva si kladie za cieľ chrániť ústavné právo adresátov práva na také rozhodnutie, ktoré bude spravodlivé a nebude výsledkom svojvoľného aplikovania a výkladu právnych noriem sudcami ako nestrannými arbitrami.

 

img

 

Súčasť reformy 
O reforme ústavného zákona už rokujú poslanci Národnej rady SR. Okrem iného zahŕňa reformu Súdnej rady Slovenskej republiky, majetkové previerky sudcov, reformu Ústavného súdu SR, povinné zavedenie vekového stropu sudcov či zriadenie Najvyššieho správneho súdu SR. Novela by mala vstúpiť do platnosti od 1. januára 2021.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies