V parlamente opäť neprešli opozičné návrhy, ŠtBákom na dôchodky nesiahnu

NETKY.SK • 11 December 2014, 11:35 • 2 min
V parlamente opäť neprešli opozičné návrhy, ŠtBákom na dôchodky nesiahnu

BRATISLAVA - Plošné zdanenie výsluhových dôchodkov pre bývalých príslušníkov štátnej bezpečnosti (ŠtB) a ich zložiek o 50 percent sa zavádzať nebude. Plénum dnes nepodporilo novelu zákona o protikomunistickom odboji z dielne OĽaNO, ktorá zároveň priznávala jednorazový finančný príspevok politickým väzňom, ich manželkám, manželom alebo vdovám vo výške 1000 eur.

slovakia

left justify in out

Hlavným účelom novely bolo podľa poslancov ukončiť po 25 rokoch od Nežnej revolúcie nespravodlivý a neúctivý stav v demokratickej spoločnosti. "Kde tí, čo boli roky utláčateľmi a prenasledovali osoby, mučili ich a popierali základné ľudské práva, hlavne slobodu slova, poberajú dnes vysoké výsluhové dôchodky a tí, čo rukami týchto osôb trpeli, majú nízke starobné dôchodky," opísali v návrhu.

 

Maximálna štátna prémia sporenia sa nezvýši zo 66 na 100 eur

Maximálna suma štátnej prémie stavebného sporenia sa nezvýši zo súčasných 66,39 eur na 100 eur. Poslanci Národnej rady (NR) dnes neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o stavebnom sporení, ktorý plénu predložila opozičná poslankyňa za OĽaNO Helena Mezenská.

 

Živé zviera ostane vecou, kontrola množenia psov nebude

Živé zviera ostane z hľadiska práva hnuteľnou vecou. Plénum dnes totiž nepodporilo novelu Občianskeho zákonníka od SaS. Liberáli chceli zviera definovať tak, že má zvláštny význam a hodnotu ako zmyslami obdarený živý tvor, nie je vecou a ustanovenia o veciach sa na živé zviera použijú obdobne len v rozsahu, v ktorom to neodporuje jeho povahe.

 

Plénum neodobrilo novelu Zákonníka práce navrhnutú poslancami SaS

Zákonník práce (ZP) sa upravovať nebude. Plénum Národnej rady (NR) SR dnes neposunulo do druhého čítania jeho novelu, ktorú navrhovali poslanci zo SaS Jozef Mihál a Jana Kiššová.

 

Program na finančnú pomoc obciam sa nezavedie, návrh M.Beblavého neprešiel

Program na finančnú pomoc obciam sa na Slovensku nezavedie. Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý totiž pri dnešnom hlasovaní neuspel so svojím návrhom. Plénum ho neposunulo do druhého čítania.

 

Krajcer chcel zrušiť koncesionárske poplatky, väčšina nesúhlasila

Financovanie RTVS sa meniť nebude, jeho súčasťou ostávajú aj naďalej tzv. koncesionárske poplatky. Plénum dnes nepodporilo návrh novely zákona o RTVS od nezaradených poslancov okolo exministra kultúry Daniela Krajcera, ktorého podstatou bolo zrušenie týchto poplatkov a nastavenie platieb zo štátneho rozpočtu.

 

Investori nebudú môcť ovplyvňovať cenu svojich energií

Poslanec NR SR za SaS Martin Poliačik chcel v návrhu novely zákona o energetike umožniť investorom zvážiť výhodnosť investície do vlastnej distribučnej sústavy alebo siete a získať tak priamy vplyv na cenu energií. S návrhom však v pléne neuspel, Národná rada (NR) SR ho pri dnešnom hlasovaní neposunula do druhého čítania. 

 

Nevidomí a slabozrakí nedostanú vo verejných budovách zvukový maják

Nevidomí a slabozrakí občania nedostanú vo verejných budovách zvukový orientačný maják. Parlament totiž odmietol novelu stavebného zákona z dielne Juraja Drobu (nezaradený). Poslanec navrhoval inštaláciu zvukového orientačného majáku preto, aby uľahčil nevidomým a slabozrakým orientáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies