V parlamente dnes bude dominovať téma justícia a rodina

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 10:51 • 2 min
V parlamente dnes bude dominovať téma justícia a rodina

BRATISLAVA - Témy justície a rodiny budú dominovať 33. schôdzi parlamentu, ktorú predseda Národnej rady SR Pavol Paška zvolal na utorok 18. marca. Opozícia pri schvaľovaní programu schôdze navrhne, aby poslanci diskutovali aj o situácii na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Ak by vládny Smer-SD tento návrh zamietol, opozícia predloží návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze. Parlament prerokuje aj spôsob vyplácania dôchodkov z druhého dôchodkového piliera.

Zmien v justícii sa týka šesť návrhov zákonov, všetky predložili poslanci. Vládny Smer-SD sa s opozičným KDH dohodol na ústavných zmenách v justícii a v ochrane manželstva. Do parlamentu obe strany predložili spoločný návrh novely ústavy, ktorý rieši obe oblasti a podpísali ho predseda parlamentu Pavol Paška a bývalý predseda národnej rady a šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Návrh oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR. Previerky sudcov vykonávané Národným bezpečnostným úradom, ako ich navrhoval Smer-SD, z novely nakoniec vypadli, sudcovia by však podľa Pašku mali prejsť istou formou kontroly, respektíve preverenia. Smer-SD podľa Pašku v druhom čítaní zahlasuje iba za takú ústavnú zmenu, ktorá bude obsahovať aj istú formu previerok spôsobilosti sudcov, na konkrétnom znení sa strany majú dohodnúť. Prezident by mal podľa návrhu prísť o právomoc navrhovať členov Súdnej rady SR. Naopak, zvýšiť by sa mal počet členov súdnej rady volených a odvolávaných vládou a parlamentnom. Počet členov súdnej rady sa má znížiť z terajších 18 na 16. Doteraz ôsmich členov rady volili sudcovia a po troch prezident, parlament a vláda. Ďalším členom súdnej rady bol jej predseda, automaticky sa ním stal šéf najvyššieho súdu. Po novom by ôsmich členov rady volili sudcovia a po štyroch parlament a vláda. Za člena súdnej rady budú môcť vymenovať aj člena vlády. Predsedu súdnej rady bude voliť rada, pričom vyberie niekoho zo svojich členov. Predseda súdnej rady podľa novely bude môcť na ústavnom súde napadnúť zákony týkajúce sa výkonu súdnictva. Zároveň sa ústava rozšíri o dve vety - definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy s tým, že Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. 

 

Ústavnú novelu na oddelenie funkcií predsedu súdnej rady a šéfa najvyššieho súdu ešte v januári, teda mesiac pred Smerom a KDH, predložila do parlamentu nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská. Žitňanská túto zmenu presadzovala aj v minulosti ako ministerka spravodlivosti, vtedy opozičný Smer-SD s ňou nesúhlasil. Členmi súdnej rady podľa Žitňanskej návrhu nemajú byť predsedovia a podpredsedovia súdov. Ústavný návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity sudcov rovnako pred Paškom a Hrušovským predložili do parlamentu v prvej polovici februára poslanci za Most-Híd Gábor Gál a Andrej Hrnčiar. Vládny Smer-SD pravdepodobne nezahlasuje za opozičné návrhy, hoci boli predložené do parlamentu skôr, ale podporí vlastnú novelu, na ktorej sa dohodol s KDH. 

 

Poslanci za Smer-SD Boris Susko, Anna Vitteková, Otto Brixi a Anton Martvoň predložili novelu zákona o sudcoch, ktorá čiastočne nadväzuje aj na ústavnú novelu Smeru-SD a KDH. Predseda súdnej rady sa podľa návrhu má dostať medzi subjekty, ktoré sú oprávnené podať návrh na začatie disciplinárneho konania. Touto novelou sa však predovšetkým majú sprísniť pravidlá niektorých sudcovských výhod, ako je práca doma, či poberanie 13. a 14. platu. Autori chcú zlepšiť kontrolu ich práceneschopnosti a zaviesť sankcie sudcov za spôsobenie prieťahov v konaní. 

 

Nezaradený poslanec Daniel Lipšic oprášil svoj zákon o bezpečnostných previerkach z roku 2007, ktorý mu v Národnej rade SR nepodporil ani jeden poslanec Smeru-SD. Lipšic v novele zákona o sudcoch a prísediacich navrhuje, aby previerky podstupovali noví adepti uchádzajúci sa o talár. 

 

Výrazná väčšina ľudí, ktorí si na dôchodok sporia v druhom dôchodkovom pilieri, si bude musieť z celej nasporenej sumy povinne kúpiť doživotný dôchodok v životnej poisťovni. Tzv. programový výber, ktorý umožní postupne vyplatiť nasporenú sumu po odchode na dôchodok, bude totiž určený pre tie osoby, ktorých dôchodok z prvého piliera alebo prvého a druhého piliera spolu je viac ako štvornásobok sumy životného minima, čo je v súčasnosti približne 800 eur. Vyplýva to z návrhu vládnej novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorou sa budú v marci zaoberať poslanci. Druhou skupinou sporiteľov, pre ktorých bude dostupný programový výber nasporenej sumy, budú tí sporitelia, ktorí vzhľadom na nízky nasporený objem prostriedkov nedostanú od životných poisťovní žiadnu ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku. Formou programového výberu bude vyplácať penzijné úspory úzkemu okruhu sporiteľov príslušná dôchodková správcovská spoločnosť (DSS), pričom nevyplatenú sumu dôchodku zdedia pozostalí. 

 

Ošetrenie preležanín, preväz rany či odsávanie je časť z deviatich zdravotných výkonov, ktoré by po novom mohli zariadeniam sociálnych služieb (ZSS) hradiť zdravotné poisťovne. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) takúto možnosť zakomponovalo do novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Rozhodnutie, či zdravotná poisťovňa uzatvorí zmluvu so ZSS a bude mu tak preplácať výkony, necháva na nej. Ministerstvo práce, ktoré na zákone spolupracovalo, však požadovalo, aby výkony boli hradené povinne. MZ kontrovalo, že by išlo o pozitívnu diskrimináciu jednej časti poskytovateľov, pričom pripomína, že poisťovne nemajú povinnosť uzatvárať zmluvy ani so všetkými zdravotníckymi zariadeniami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies