V parlamente budú aj osoby, čo prežili Breivikov útok

NETKY.SK • 10 September 2013, 17:01 • 2 min
V parlamente budú aj osoby, čo prežili Breivikov útok

OSLO - Do nového nórskeho parlamentu sa dostali aj štyria mladí členovia Strany práce, ktorí prežili krvavý útok pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika pred dvoma rokmi. V utorok o tom informovala ich strana.

slovakia

left justify in out

Tá stratila vo voľbách deväť kresiel a zabezpečila si len 55 mandátov. Po ôsmich rokoch pri moci tak vo vláde končí. Očakávaným víťazom pondelňajších parlamentných volieb v Nórsku sa stali stredopravicové opozičné strany, kým strany súčasného stredoľavicového kabinetu premiéra Jensa Stoltenberga zostanú v opozícii.

Breivik 22. júla 2011 zaútočil na tábor mladých socialistov na ostrove Utöya, kde zabil 69 z nich, väčšinou neplnoletých. V hlavnom meste Oslo predtým odpálil bomby, ktoré si vyžiadali ďalších osem obetí. Pravicový extrémista obviňoval stranu z toho, že umožnila, aby sa Nórsko stalo multikultúrnym štátom. V súčasnosti si odpykáva 21-ročný trest, ktorý môže byť predĺžený, pokiaľ bude naďalej považovaný za hrozbu pre spoločnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies