V Paríži zadržali ženu: Bola zasnúbená s 2 teroristami

NETKY.SK • 10 September 2016, 08:12 • 2 min
V Paríži zadržali ženu: Bola zasnúbená s 2 teroristami

PARÍŽ - Tri ženy ktoré stáli za chystaným teroristickým útokom v Paríži, boli zradikalizované veliteľmi Islamského štátu (IS) v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Jedna z nich, Sarah H., bola tiež postupne zasnúbená s dvoma extrémistami, ktorí tento rok uskutočnili vo Francúzsku smrtiace útoky, povedal dnes parížsky prokurátor Francois Molins.

 

Podľa agentúry AP prokurátor informoval o trojici žien zatknutých vo štvrtok pri policajnej razii južne od Paríža. Súvisela s autom naloženým plynovými bombami a kanistrami s naftou, ktoré polícia objavila v nedeľu ráno blízko katedrály Notre-Dame v centre Paríža. V aute sa nenachádzali žiadne rozbušky.

 

Molins potvrdil, že v súvislosti s týmto prípadom zatkli celkove päť žien a dvoch mužov.

 

Jednou zo zatknutých žien je 19-ročná dcéra majiteľa opusteného auta značky Peugeot, Ines Madaniová. Polícia v piatok uviedla, že našla jej písomný sľub vernosti IS. Žena pri zatýkaní zranila policajta nožom a bola postrelená do nohy. V súčasnosti je v nemocnici.

 

Druhá zo zatknutých žien pri štvrtkovom policajnom zásahu je Sarah H. Keď ju zatýkali, mala zahalenú tvár a kričala arabskú frázu Alláhu akbar (Boh je najväčší).

 

Prokurátor povedal, že prvý snúbenec tejto ženy, Larossi Abballa, zabil v júni dvoch policajtov v meste Magnanville a videozábery z útoku streamoval na stránku Facebook Live, kým ho polícia nezabila. Jej ďalší snúbenec Adel Kermiche v júli na predmestí Rouenu podrezal hrdlo katolíckemu kňazovi počas rannej omše. Ženinho terajšieho snúbenca polícia zatkla vo štvrtok. Podľa francúzskeho bezpečnostného zdroja sa v minulosti stýkal s Abballom.

 

Molins označil za nový prvok v aktivitách IS skutočnosť, že akciu naplánovali a mali zrealizovať ženy. Prívrženkyne IS sa zvyčajne do útokov nezapájajú, ich úlohou je zabezpečiť prežitie kalifátu tým, že majú deti a bojovníkov morálne podporujú. "Sú to však často mladé dievčatá, ktoré sú rovnako zradikalizované ako mladí muži a aj ony sa chcú stať mučeníčkami a chcú konať," citovala prokurátora agentúra AP.

 

Vyše tretina z takmer 700 francúzskych občanov, ktorí odišli do bojových zón v Iraku a Sýrii, sú ženy. Francúzske úrady už celé mesiace upozorňujú, že IS verbuje vo Francúzsku čoraz viac dospievajúcich dievčat a mladých žien.

 

Výbušné plynové bomby naplnené klincami používali pri bombových útokoch v Paríži v 90. rokoch alžírski extrémisti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona