V Paríži sprístupnili pre verejnosť takmer prázdne Picassovo múzeum

NETKY.SK • 20 September 2014, 16:32 • 2 min
V Paríži sprístupnili pre verejnosť takmer prázdne Picassovo múzeum

PARÍŽ - Po piatich rokoch rekonštrukčných práv sa počas tohto víkendu otvorili brány múzea Pabla Picassa v parížskej štvrti Marais.

slovakia

left justify in out

Múzeum je otvorené len dnes a v nedeľu pri príležitosti Dní francúzskeho kultúrneho dedičstva. Oficiálne zrekonštruované a rozšírené múzeum otvoria až 25. októbra - v deň Picassovho výročia narodenia.
     

Agentúra AP uviedla, že väčšina z 37 sál múzea je prázdna, bez Picassových diel. Riaditeľ ustanovizne Laurent Le Bon tvrdí, že je to "ako biela strana papiera, dobré pre predstavivosť. Je to chvíľa na snívanie".
     

V deň oficiálneho otvorenia si návštevníci budú môcť prezrieť 400 diel zakladateľa kubizmu. Dnes mohli obdivovať aspoň štukovú výzdobu, na bielo natreté schodištia a sály v budove Hôtel Salé pochádzajúcej zo 17. storočia.
     

Mnohí návštevníci síce ocenili možnosť prezrieť si budovu počas vrcholiacej fázy rekonštrukcie, ale mnohí si kládli otázku: "A kde je umenie?". Organizátori provizórneho a dočasného otvorenia však označili za dôležité, že bola možnosť symbolicky sprístupniť múzeum práve v tento víkend, venovaný francúzskemu kultúrnemu dedičstvu.
     

Záverečnú fázu rekonštrukcie Múzea Pabla Picassa poznamenali aj náhle personálne zmeny v jeho vedení, keď bola z postu riaditeľky odvolaná Anne Baldassariová, ktorá múzeum viedla od roku 2005. Jej odvolanie súviselo so sociálnym napätím medzi zamestnancami a vedením múzea. Jej nástupca, Le Bon, však informoval, že Baldassariová, ktorá je považovaná za veľkú odborníčku na Picassovo dielo, sa ujme inštalácie obrazov. "Sme tomu radi. Zbierka je magická, výsledok bude ešte magickejší," vyhlásil.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies