V Paríži spozorovali ázijské komáre tigrované

NETKY.SK • 20 August 2015, 12:53 • 2 min
V Paríži spozorovali ázijské komáre tigrované

PARÍŽ - Ázijské komáre tigrované, známe tým, že prenášajú smrteľné choroby vrátane horúčky dengue a chikungunya, spozorovali v Paríži toto leto už druhý rok po sebe.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestny francúzsky zdravotnícky úrad.

 

Pruhovaný hmyz spozoroval návštevník v botanickej záhrade Parc Floral na východe francúzskeho hlavného mesta. Testy zdravotníckeho úradu a ďalších mestských úradov potvrdili, že ide o ázijské komáre tigrované.

 

Park zatvorili v stredu večer, aby mohla prebehnúť akcia na vyhubenie týchto komárov, informovalo mesto Paríž vo vyhlásení. Úrady uviedli, že komáre sa v parku nachádzajú len v súčasnosti a ich výskyt sa viaže k vodným nádržiam vzdialeným od ľudských príbytkov - a že žiaden ďalší mestský priestor so zeleňou nie je zasiahnutý.

 

Ázijský komár tigrovaný, ktorý dokáže pohrýzť desiatky ráz za minútu a pochádza z Ázie, spozorovali v oblasti Paríža prvýkrát vlani, teda desať rokov po prvom výskyte exempláru tohto hmyzu vo Francúzsku, konkrétne na jeho juhovýchode.

 

Choroby prenášané hmyzom, napríklad komármi, sú na vzostupe a posledných desať rokov sa šíria už aj v nových častiach Európy, ako je Grécko, Taliansko či Francúzsko.

 

Doteraz však v oblasti Paríža nezaznamenali ani jeden pôvodný, domáci prípad horúčky dengue a chikungunya, informoval zdravotnícky úrad.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona