V Paríži si uctili pamiatku obetí útoku v redakcii týždenníka Charlie Hebdo

NETKY.SK • 8 Január 2023, 11:00 • 2 min
V Paríži si uctili pamiatku obetí útoku v redakcii týždenníka Charlie Hebdo

PARÍŽ - Pri príležitosti ôsmeho výročia série útokov islamistov, ktorých terčom bola redakcia satirického týždenníka Charlie Hebdo, samoobsluha s kóšer tovarom Hyper Cacher a policajná hliadka, sa v sobotu v Paríži začali pietne spomienky na celkovo 17 obetí trojice islamistických útočníkov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA, ktorá pripomenula, že pietne spomienky sa konajú v napätej situácii, keďže vydanie posledného čísla satirického týždenníka vyvolalo hnev iránskeho režimu. V súlade so želaniami pozostalých boli obrady v sobotu skromné a spočiatku vyhradené pre príbuzných a priateľov. Konali sa pod ochranou polície. Pietne zhromaždenia sa začali dopoludnia na ulici Nicolasa Apperta, pred bývalou redakciou Charlie Hebdo, kde pri útoku spáchanom bratmi Saidom a Chérifom Kouachiovcami prišlo o život 12 ľudí - vrátane deviatich členov redakčného tímu. Útok bol pomstou za to, že časopis zverejnil karikatúry proroka Mohameda. Na neďalekom bulvári Richarda Lenoira si prítomní uctili pamiatku policajta Ahmeda Merabeta smrteľne postreleného útočníkmi unikajúcimi z miesta útoku v redakcii Charlie Hebdo. Ďalšie spomienkové akcie sú naplánované na nedeľu a pondelok. Prvá z nich bude venovaná pamiatke 25-ročnej mestskej policajtky Clarissy Jean-Philippeovej, ktorá bola 8. januára 2015 zabitá Amedym Coulibalym, známym bratov Kouachiovcov, pri útoku v Montrouge v departemente Hauts-de-Seine v metropolitnej oblasti Paríža.

 

img

 

V pondelok sa uskutoční spomienka na obete rukojemníckej drámy v supermarkete s kóšer tovarom Hyper Cacher na parížskom predmestí Vincennes, kde Coulibaly zastrelil troch zákazníkov a jedného zamestnanca obchodu. Spravodajská televízia BFM dodala, že pietne spomienky na obete útoku v reakcii Charlie Hebdo sprevádza napätá atmosféra: webová stránka týždenníka sa stala terčom hackerov a podala vo veci trestné oznámenie. Týždenník sa okrem toho ocitol aj v centre diplomatického sporu po tom, ako v stredu uverejnil sériu karikatúr iránskeho režimu, ktoré Teherán považuje za urážlivé. Desiatky karikatúr boli uverejnené po súťaži, ktorá sa konala v decembri. Z asi 300 doručených kresieb, ktoré nakreslili najmä iránski exulanti, boli "vybrané tie najúspešnejšie, najoriginálnejšie a najúčinnejšie," vysvetlil v úvodníku kontroverzného čísla riaditeľ časopisu Riss. Na protest proti týmto karikatúram iránske úrady zavreli Francúzsky inštitút v Teheráne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies