V Paríži sa začal proces s Air France

NETKY.SK • 11 Október 2022, 07:10 • 2 min
V Paríži sa začal proces s Air France

PARÍŽ - Vo francúzskej metropole Paríž sa v pondelok začal súdny proces s leteckou spoločnosťou Air France a výrobcom lietadiel Airbus v súvislosti s obvineniami z neúmyselného zabitia pri havárii lietadla smerujúceho v roku 2009 z brazílskeho Ria de Janeiro do Paríža.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informovala na základe správy z agentúry AFP. Obe spoločnosti popreli, že katastrofu letu Air France 447 počas búrky 1. júna 2009 spôsobila nedbanlivosť. Lietadlo typu Airbus A330 sa zrútilo do vôd Atlantického oceánu, zahynulo pri tom všetkých 228 ľudí na palube vrátane troch Slovákov. Nájdenie vraku trvalo dva roky, trosky lietadla napokon objavili v hĺbke 3900 metrov diaľkovo ovládané ponorky. V preplnenej súdnej sieni bolo prítomných približne 50 príbuzných obetí, na začiatku pojednávania sa zúčastnili aj generálny riaditeľ Airbusu Guillaume Faury a šéfka aerolínii Anne Rigailová. Sudcovia trestného súdu prečítali vznesené obvinenia a potom nahlas aj mená všetkých obetí. Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že haváriu spôsobili chybné úkony pilotov, ktorí boli dezorientovaní nesprávne fungujúcim zariadením na sledovanie rýchlosti lietadla. Vyšetrujúci sudcovia však v roku 2019 obvinenia zrušili, pričom nehodu pripísali predovšetkým chybe pilotov, čo pobúrilo rodiny obetí. Prokuratúra predmetné rozhodnutie napadla a parížsky odvolací súd minulý rok nariadil, že proces môže pokračovať. Spoločnosť Air France je obvinená z nepriameho zavinenia tragédie tým, že neposkytla dostatočné školenie o tom, ako reagovať v prípade poruchy prístrojov známych ako Pitotove trubice, ktoré umožňujú pilotom sledovať rýchlosť lietadla. Obe spoločnosti sa v snahe vyhnúť sa procesu obrátili na najvyšší francúzsky odvolací súd, ale žiadosť im vlani v auguste zamietli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies